Anamarija je jedina vozačica gradskog autobusa u Rijeci

Radiosarajevo.ba
Anamarija je jedina vozačica gradskog autobusa u Rijeci
Foto: HRT / Vozačica gradskog autobusa Anamarija

Anamarija je završila Srednju medicinsku školu. Ali, želja joj je uvijek bila da bude vozačica. Ta želja joj se ispunila.

Ova 25-godišnjakinja je jedina vozačica gradskog autobusa u Rijeci, navodi Hrvatska radio-televizija (HRT). Nije htjela da se bavi za ono što se školovala.

"Sve ima svoje prednosti i nedostatke, i ovaj i onaj posao. Kažem, ovo je bila velika želja, tako da, tu je sve puno jednostavnije i lakše", kazala je Anamarija.

Reakcije putnika su pozitivne.

"Zašto ne? Pa nisu muški ništa bolji od žena", smatra jedna Riječanka.

"Krasna je. Vidjela sam je i putovala s njom. Vrlo je ljubazna. Lijepo ju je vidjeti, ali više njih da je još, treba ih više", mišljenja je druga putnica.

Prije 20 godina, Rijeka je imala dvije vozačice. Iz preduzeća Autotrolej su poručili da su vrata otvorena za sve, posebno za žene.

"Veselilo bi nas da se pojavi još koja i da malo razbijemo tu monotoniju i mit da je vožnja autobusa isključivo muški posao. Anamarija to na najbolji mogući način demantira", rekla je glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić.

Anamarija je imala podršku iskusnijeg kolege. Pomalo i sigurno - bio je njegov savjet. On je 14 godina vozač autobusa.

"Valjda će ona probiti led, da nam dođe još cura, što je vani normalno i da kod nas to postane normalno. Vidim po raznim gradovima da je to tako", istakao je vozač Autotroleja Siniša Gal.

Za razliku od većine profesionalnih vozača koji nastoje svoj posao raditi u inostranstvu, kod Anamarije to nije slučaj, navodi HRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije