Analitičari tvrde: Sljedeća europska kriza mogla bi pogoditi Balkan

Radiosarajevo.ba
Analitičari tvrde: Sljedeća europska kriza mogla bi pogoditi Balkan
FOTO: Screenshot / European Western Balkans
Pod utjecajem Rusije i Turske naredna kriza u Europi mogla bi izbiti na Balkanu, gdje bi ove dvije velike sile mogle potaknuti svoje zastupnike u prekrajanju regionalnih granica, smatraju analitičari The Wall Street Journala.

Riječ je o Srbiji i Albaniji, koje bi mogle pokrenuti veliku krizu, koja bi Europsku uniju mogla uzdrmati iz temelja.

List navodi da se Rusija i Turska smatraju "ključnim akterima" u tom dijelu Europe i "glavnim uzrocima potencijalnih kriza".

Ne pozivajući se na bilo kakve relevantne izvore ili eksperte, analitičari dalje spekuliraju da bi srbijanska vlada mogla, uz rusku podršku, da "anektira dijelove Bosne naseljene Srbima", a da bi Turska mogla da pomogne Albaniji da "anektira Kosovo na isti način na koji bi Srbija to mogla uraditi u Bosni".

Ipak, list priznaje da je malo vjerovatno da će se takav scenarij i dogoditi, jer bi, navodi, "bilo teško za te dvije zemlje da se dogovore oko novih granica".

U nastavku, slijedi upozorenje da bi Zapad trebalo da bude zabrinut zbog turskog utjecaja na Balkanu imajući u vidu da Turska sve bliže surađuje s Rusijom, iako je "na papiru" članica NATO.

Istovremeno, konstatira se i da bi "svaka balkanska zemlja radije bila dio EU, nego saveznica Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije