Analitičar o tragediji na željezničkoj stanici: Užas podsjetio na Sarajevo i Tuzlu

2
Radiosarajevo.ba
Analitičar o tragediji na željezničkoj stanici: Užas podsjetio na Sarajevo i Tuzlu
Foto: Hanza Medija / Twitter / Ante Kotromanović o tragedijiu Ukrajini

Vojni analitičar i bivši ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović za RTL Danas komentirao tragediju u kojoj je na željezničkoj stanici u Ukrajini poginulo 50 civila.

"Mogu samo reći da ništa bezobraznije, zločestije na svijetu nema od čovjeka. On je najveći predator i kad gledamo povijest, kakva je zla čovjek kao humano biće, to je nevjerojatno. I divlja životinja ubija samo koliko je potrebno za nju, neće ubiti previše. Čovjek je nešto najzločestije što je Bog stvorio", kazao je Kotromanović kojeg je ovaj zločin podsjetio na slučajeve 1994. godine u Sarajevu i 1995. u Tuzli.

U 45 dana rata u Ukrajini ruska se vojska različito pozicionirala, povlačili su se vojnici sa sjevera i sjeveroistoka, a sada je došlo do faze pregrupiranja.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

"Po najavama i jednih i drugih, očekuju odlučujuću bitku na prostoru istočne Ukrajine i to od područja Donbasa i Luganska, tamo su koncentrirane jake snage i jednih i drugih. Ruski je plan tamo dovući najmanje 90.000 vojnika i na plitkom području koncentrirati silno oklopno topništvo, mehanizirane snage, udariti i pokušati razbiti dobre ukrajinske snage koje se bore", priča Kotromanović.

Smatra da se sve ovo lako može pretvoriti u odlučujuću bitku i bit će vrlo važno kako će se sad ponašati ukrajinske snage.

"Ako izgube, to će biti vrlo neugodno, otvorit će se kompletan prostor prema centralnom dijelu Ukrajine. Nakon toga mogu okružiti dole snage i ići prema Odesi. Ono što sam vidio od ruskog plana je da ako uspiju poraziti ukrajinsku vojsku na tom bi području stvorili, takozvanu, Novu Rusiju, koju bi što više proširili, postavili bi marionetsku vlast koja bi bila odana Moskvi i to bi bila tampon zona između Rusije i Ukrajine, a Zapad bi ostao Zapad", objašnjava Kotromanović te dodaje kako je sada nužna pomoć sa Zapada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije