Ana Brnabić: Daleko smo dogurali, ali borba za ravnopravnost žena ne prestaje

Tanjug
Ana Brnabić: Daleko smo dogurali, ali borba za ravnopravnost žena ne prestaje

Povodom međunarodnog praznika, Dana žena, u muzeju knjige "Adligat" u Beogradu otvoren je "Salon nobelovki" uz prisustvo predsjednice Vlade Srbije Ana Brnabić.

Srbijanska premijerka je govorila o neprestanoj borbi za ravnopravnost, kao i velikom doprinosu žena u društvu.

"Borba za ravnopravnost ne prestaje i možemo reći da smo daleko dogurali, ali i da je mnogo borbe pred nama. Danas smo izabrali temu koja na svojevrstan način to i pokazuje. Ne samo tema ženskog stvaralaštva, nego i tema Nobelove nagrade", kazala je predsjednica Vlade Srbije.

Ona je istakla da je Nobelova nagrada pokazatelj toga koliko su žene u svijetu još uvek u podređenom položaju i ukazala na činjenicu da je svega 15 dobitnica ovog priznanja.

"Od švedske književnice Selme Lagerlöf, prve nobelovke prošlo je 110 godina, a od tada do sada dobilo ih je samo 15. Ohrabrujuće je da se broj povećava poslednjih 30 godina", kazala je Brnabić.

Nobelova nagradu za fiziku, kako je dodala, prije dvije godine je nakon 55 godina dodijeljena tek trećoj naučnici, a aktuelna nobelovka za ekonomiju je druga žena do sada.

"Jedina oblast u kojoj je veći broj žena u odnosu na književnost je Nobelova nagrada za mir, što govori koliko žene imaju da daju razuma i pameti ovom svijetu", istakla je predsjednica Vlade Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije