Amfilohije: Nikad nisam izlazio na izbore, ali sada hoću da glasam za svetinje Božije

Anadolija
Amfilohije: Nikad nisam izlazio na izbore, ali sada hoću da glasam za svetinje Božije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je građane da izađu na izbore u Crnoj Gori koji se održavaju 30. avgusta i da, kako je rekao, glasaju za svetinje Božije.

Mitropolit Amfilohije kazao je da su predstojeći izbori u Crnoj Gori od velike važnosti za Srpsku pravoslavnu crkvu. U Crnoj Gori se 30. avgusta održavaju parlamentarni i lokalni izbori u Budvi, Tivtu, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.

"Nikada nisam bio na parlamentarnim izborima do sada. Ali, ovoga puta 30. avgusta ću izaći na izbore i pozivam i sve vas, sve Crnogorce da izađu na izbore i da, naravno, glasaju za svetinje Božije i za svetinju ljudskoga dostojanstva", kazao je Amfilohije u poslanici koja je danas čitana u pravoslavnim hramovima u Crnoj Gori.

On je istakao da SPC ne stoji iza tzv. "auto-litija" koje se organizuju po Crnoj Gori. U više crnogorskih gradova prethodnih nedjelja pristalice SPC su u protesnim vožnjama izražavali nezadovoljstvo zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Na skupovima, kojima su prisustvovali i funkcioneri opozicionog Demokratskog fronta, nose se crkvena obilježja i zastave Srbije.

Amfilohije je kazao da su protestne litije, koje je organizovala SPC, obustavljene zbog povratka epidemije koronavirusa i početak političke kampanje.

“Mitropolija ne stoji iza organizovanja povorki automobila. Crkva nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, ali da je prirodno da se raduje onima koji su protiv bezakonog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i koji brane svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju. Kao nikada do sada, ovi politički izbori su povezani i sa životom crkve Hristove u Crnoj Gori, jer za nama imamo više od godinu dana velike društvene polemike oko problematičnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je izglasala dosadašnja skupštinska većina. Mi u crkvi smo dovoljno svjesni i pismeni pa znamo da tako loš zakonski tekst nije slučajno izglasan", kazao je Amfilohije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije