Američka CEL-SCI u Srbiji počinje ispitivanje novog lijeka za rak

Radiosarajevo.ba
Američka CEL-SCI u Srbiji počinje ispitivanje novog lijeka za rak

Američka korporacija CEL-SCI saopštila je jučer da je od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije, dobila dozvolu da i u Srbiji pokrene 'fazu III' kliničkog ispitivanja terapije 'multikin' za liječenje karcinoma vrata i glave. 

Ispitivanje će u Srbiji, 11. zemlji u kojoj je odobreno ispitivanje imunoterapeutskog tretmana 'multikin' (Leukocyte Interleukin, Injection), uključiti 72 pacijenta, od 880 koliko ih ima širom svijeta, navedeno je na web siteu Businesswire.com. 

"Ispostavilo se da je imunoterapija sljedeći veliki proboj u liječenju kancera", navodi se na siteu i dodaje da je 'multikin' prva imunoterapeutska supstanca razvijena do nivoa potencijalnog lijeka za grupu kancera glave i vrata, piše Tanjug.

Ako 'multikin', poslije završetka programa koji sprovodi CEL-SCI, odobri Agencija za hranu i lijekove (FDA), to će biti prva dopunska i drugačija terapija u borbi protiv kancera, ona koja će podstaći prirodnu sposobnost tijela da se bori protiv tumora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije