Aleksandar Vučić: Zabrana Pridea je bila najbolje rješenje

Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić: Zabrana Pridea je bila najbolje rješenje

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da je odluka o zabrani Parade ponosa, koja se proteklog vikenda trebala održati u Beogradu, bila jedina prava, dodavši kako se ne kaje i da mirno spava jer niko nije ozlijeđen, javlja Fena

"Nije bio problem osigurati šetnju, ali je bilo nemoguće izbjeći šire sukobe, a nisam siguran da su takve podjele i trvenja potrebni našem narodu", rekao je Vučić gostujući TV Pinku, prenio je Tanjug

On je rekao da smatra da prava LGBP populacije u Srbiji nisu ugrožena i da, osim rijetkih izuzetaka, nema homofobnih izjava. 

Prema njegovim riječima, obaveza Srbije je poštivanje prava LGBT populacije, ali je zabrana bila nabolje rješenje i to su, kako je rekao, shvatili i stranci. 

Vučić je rekao i da će srpsko društvo u budućnosti biti spremno za takvu manifestaciju, ali da je sada njegov i posao premijer i ministra policije Ivice Dačića bio "sačuvati glave ljudima i osigurati da se ne ponove slike koje su ranije gledane tim povodom na ulicama Beograda". 

"Ako biram između jedne razbijene glave ili nekoliko saopštenja protiv nas, nekoliko teških riječi, nego da bilo čiji roditelji, brat sestra ili dijete zbog naše neodgovornosti bilo kada zakukaju, jasno je što smo izabrali", kazao je Vučić dodajući da je bio plan da specijalne policijske snage hvataju i privode sve eventualne napadače a da bi u takvim okolnostima postojao veliki rizik da bude mnogo ozlijeđenih. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije