Aleksandar Vučić pozvan na saslušanje: Otkriven i razlog zašto

0
Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić pozvan na saslušanje: Otkriven i razlog zašto
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao bi se uskoro naći na sudu, u svojstvu svjedoka u slučaju 'Panda' iz 1998. godine. 

U kosovskom gradu Peć je u kafiću Panda, 1998. godine, došlo do napada gdje je ubijeno šest mladića srpske nacionalnosti. Pravni zastupnik roditelja ubijenih je sada pozvao Vučića da svjedoči na suđenju u ovom slučaju. 

Naime, od 2013. do 2018. godine, u svojstvu potpredsjednika Vlade, Aleksandar Vučić je gostovao na nekoliko TV emisija, gdje je rekao da on zna šta se desilo

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Kako je izjavio 2013. godine: "Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada vjerovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina." Dvije godine kasnije, izjavio je: "Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ‘Panda’ ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili." 

Također, 2017. godine je Vučić rekao da ‘određene informacije’ govore o, kako je naveo, mogućim počiniocima zločina, i da one ‘nisu saglasne s onima što je saopštavano’. ‘Nisam tužilac i ne mogu da govorim o tome'“, rekao je Vučić, dodavši da zna ‘šta je moguće da se dogodilo’.

Aleksandar Vučić: 'Sve osobe iz RS koje su pod američkim sankcijama u Srbiju su dobrodošle!'

Aleksandar Vučić: 'Sve osobe iz RS koje su pod američkim sankcijama u Srbiju su dobrodošle!'

U gostovanju jednoj TV emisiji 2018. godine, rekao je: "Imamo saznanja, a naši organi tragaju za potpunim saznanjima. Radimo sve i mogu da budu uvjereni da istinu nećemo kriti. Bilo da je riječ o Albancima ili Srbima." 

Prije 25 godina, 14. decembra 1998. godine, oko 20 sati, dvojica maskiranih napadača otvorila su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića 'Panda', među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18).

Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34) su teško ranjeni, dok je lakše ranjen Nikola Rajović (18), piše portal Nova.rs

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije