Aleksandar Vučić: Ne postoje "bosanski i hrvatski Srbi"

Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić: Ne postoje "bosanski i hrvatski Srbi"
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi iz Srbije i BiH isti Srbi i da ne postoje "bosanski Srbi", kao što ne postoje ni "hrvatski Srbi".

"To je geografska odrednica odakle je taj Srbin, a mi smo isti Srbi", poručio je sinoć Vučić gostujući na televiziji Happy i dodao da se on sam najviše osjeća kao "Srbin iz Bosne" s obzirom na to da mu otac vodi porijeklo iz BiH.

On je podsjetio da je tokom postojanja ustaške države (NDH) ustanovljen termin "hrvatski Srbin", da je stoga i izmišljena hrvatska pravoslavna crkva, te da je tim procesom, između ostalih rukovodio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac koga hoće, nakon što je beatificiran, da proglase za sveca, prenosi Srna.

U osvrtu na situaciju u BiH Vučić je rekao da Srbi s Bošnjacima moraju živjeti u miru i da je to njegova politika. On kaže da je svjestan da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je, također, gostovao u emisiji, izložen većim pritiscima i da ga razumije. Vučić je ovom prilikom rekao da misli da je bar malo zaslužan što EU nije uvela sankcije Dodiku.

"Ja sam se tada sreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Moram priznati da me ona pitala šta mislim i navela da je uvijek Republika Srpska kriva, da je Dodik kriv. Ja sam rekao da je to jednostran pristup i da to naprosto ne vodi rješenju. Rekao sam i Amerikancima da mislim da je to loše", istaknuo je Vučić.

On kaže da je dokaz da je bar malo doprinio tome, što se visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini sastala s predsjednikom Dodikom, što "nije mala stvar".

Vučić je ukazao da su srpske službe svojevremeno upozorile zvaničnike u RS-u da se iza socijalnih nereda u djelu Federacije BiH krije namjera promjene svih socijalnih oligarhija i stvaranje unitarne BiH.

"Postojala je namjera da to iskoriste u političku akciju pravljenja unitarne BiH. Oni koji su to organizirali dobro su znali zašto", rekao je Vučić, piše RTRS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije