Albin Kurti traži primjenu sporazuma o putovanju sa ličnim kartama između Kosova i BiH

10
Anadoilija
Albin Kurti traži primjenu sporazuma o putovanju sa ličnim kartama između Kosova i BiH
FOTO: AA / Albin Kurti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti primili su u utorak, 28. maja, u odvojenim susretima specijalnog izaslanika Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina.

Iz Predsjedništva Kosova je saopćeno da je Osmani istakala posvećenost Kosova procesu europskih integracija, izrazivši zahvalnost na podršci Njemačke. Ona je, posebno, istakla punu podršku Berlinskom procesu i sporazumima koji proizilaze iz tog procesa.

Istovremeno, predsjednica Osmani je iznijela potrebu za nastavkom njemačke podrške jačanju međunarodne pozicije Kosova, kao i ispunjenju aspiracija za članstvo u Vijeću Europe, NATO-u, EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Najbolji strijelac Europskog prvenstva nakon transfer sage potpisuje za francuskog velikana

Najbolji strijelac Europskog prvenstva nakon transfer sage potpisuje za francuskog velikana

Premijer Kurti je sa izaslanikom Sarazinom razgovarao o napretku u implementaciji sporazuma o mobilnosti u Berlinskom procesu, regionalnoj saradnji i očekivanjima od narednog samita koji će se održati u Berlinu na njegovi 10. godišnjicu, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Kurti je podsjetio na važnost otpočinjanja implementacije sporazuma o putovanju sa ličnim kartama između Kosova i Bosne i Hercegovine, koji omogućava slobodno kretanje građana, prije sljedećeg samita.

Premijer je istakao da je zahtjev Kosova da Zapadni Balkan postane dio Uprave za borbu protiv pranja novca Europske unije, postao dio zajedničke deklaracije izdate na skupu u Kotoru, u Crnoj Gori, 16. maja. Istakao je da je Kosovo proaktivno i doprinosi Berlinskom procesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije