Albin Kurti objavio ukidanje taksi: Ne želimo Srbiju i BiH tretirati na isti način

Anadolija
Albin Kurti objavio ukidanje taksi: Ne želimo Srbiju i BiH tretirati na isti način
Foto: Anadolija / Albin Kurti

Vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti izjavio je da Vlada Kosova večeras donosi odluku o postupnom uspostavljanju reciprociteta sa Srbijom, umjesto taksi od 100 posto na uvoz robe, dok se Bosni i Hercegovini takse ukidaju bez reciprociteta.

Kurti je na konferenciji za novinare kazao da će vlada večeras na sastanku donijeti odluku o ukidanju taksi od 100 posto, ali uz postupno uvođenje reciprociteta prema Srbiji, kako bi odluka stupila na snagu u ponoć. On je kazao da će se krenuti od uspostavljanja trgovinskih odnosa sa Srbijom uz poštivanje Ustava Kosova i zakona na snazi, odnosno na ravnopravnim odnosima.

"Fitosanitarni certifikati i popratna dokumentacija za prehrambene proizvode biće podvrgnuti fitosanitarnoj kontroli na graničnim prelazima i veterinarskoj kontroli", kazao je Kurti.

Vršilac dužnosti premijera je kazao da će ovu odluku usvojiti Vlada Kosova na dužnosti.

"Ja sam pozvao sve članove kabineta da glasaju za ovu odluku kako bi ona stupila na snagu večeras u ponoć”, kazao je Kurti i dodao da će odluka biti na snazi do 15. juna kada će se ponovo razmotriti njena primena.

Kurti je naglasio da se takse od 100 posto na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine ukidaju bez ikakvih recipročnih mjera.

“Ne želimo da Srbiju i BiH tretiramo na isti način. Mi znamo da i BiH pati od Srbije koja se protiv nas bori izvana, a protiv BiH iznutra. Naš gest dobre volje će nadamo se naići na odobravanje tamošnjeg naroda, ali želimo da državne vlasti BIH, iako se ne priznajemo, odgovore ukidanjem taksi”, kazao je Kurti.

Naglasio je da BiH ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, kao ni Kosovo BiH, ali da postoji s kosovske strane želja da BiH postoji i da zato Priština i Sarajevo ne treba da imaju barijera za kretanje.

Vlada Kosova je 20. marta ukinula takse od 100 posto na uvoz sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a tada je najavila da od 1. aprila ukida takse u potpunosti i uvodi reciprocitet.

Takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i BiH uveo je bivši premijer Ramush Haradinaj krajem 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije