Albanska policija zaplijenila 26 tona droge

Radiosarajevo.ba
Albanska policija zaplijenila 26 tona droge

Albanska policija preuzela je kontrolu nad selom Lazaretom, "kraljevstvom kanabisa" u koje su se povukli trgovci drogom, i zaplijenila 26 tona marihuane.

"Zaplijenjeno je 26 tona marihuane a više od 90.000 biljki kanabisa je uništeno u operaciji koja je trajala pet dana u Lazaretu", izjavila je za AFP policijska glasnogovornica Laura Totraku.

Šest osoba je uhapšeno u ovoj operaciji, prvoj u ovoj regiji u posljednjh deset godina, piše Fena.

Tužilaštvo je načinilo listu od pedesetak osoba optuženih da kontroliraju kulture kanabisa i trgovinu drogom u regiji, javlja agencija AFP.  

Policija je u ponedjeljak započela operaciju protiv ovog sela koje se nalazi 240 kilometara južno od Tirane, ali su trgovci drogom odgovorili pucanjem iz teških mitraljeza i protutenkovskim raketama.

U operaciji je učestvovalo oko 800 policajaca potpomognutih oklopnim vozilima.

"Pronađena su četiri ilegalna laboratorija za sušenje droge ", precizirala je glasnogovornica i dodala da policija nastavlja s pretresima u selu i s inspekcijom polja oko Lazareta.

Prema izvještaju talijanske policije, Lazaret proizvodi 900 tona kanabisa godišnje, u vrijednosti od 4,5 milijardi eura, što je trećina domaćeg bruto proizvoda Albanije.

Selo Lazaret, sa 2.200 stanovnika, postalo je još prije nekoliko godina veliko tržište rada za hiljade sezonskih radnika koji dolaze iz raznih regija zemlje da rade u poljima kanabisa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije