Albanska policija hapsi ljude koji su na Facebooku širili lažne vijesti o potresima

Radiosarajevo.ba
Albanska policija hapsi ljude koji su na Facebooku širili lažne vijesti o potresima
Foto: EPA-EFE / Policija u Draču

Albanska policija uhapsila je 25-godišnju državljanku ove zemlje zbog lažnih objava o potresima na Facebooku i širenja panike.

Kako su saopćili, riječ je o poduzimanju mjera da se ovo stanje spriječi i legalno kazne osobe koje su "šireći lažne objave na društvenim mrežama širili paniku".

Uhapšena je Xhuljana Aliaj (25) iz Drača, pod sumnjom da je širila lažne informacije koje su uzrokovale paniku.

Podsjetimo, ovog utorka je Albaniju pogodio razoran zemljotres, u kojem je poginulo skoro 50 osoba, a povrijeđeno njih osam stotina. Nakon toga, društvenim mrežama (nešto što smo mogli vidjeti i u BiH, op.pr.) širile su se lažne informacije i vijesti da se očekuju novi razorni udari i sl.

Albanska policija odlučila je stati tome u kraj pa su otpočeli stalni monitoring društvenih mreža, te su tako došli do Xhuljane Aliaj, koja je na svom profilu, širila lažne vijesti i, samim tim, i nepotrebnu paniku među ionako prestravljenim stanovnicima.

Naveli su da su identificirali i druge osobe koje su učinile isto, te se očekuju i nova hapšenja, piše Durres Lajm.

Državna policija Albanije još je jednom apelirala stanovnicima da ne budu žrtve ovih prevara i lažnih vijesti koje se šire društvenim mrežama, te su pozvali građane da svaku lažnu vijest koju vide istog trenutka prijave policiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije