Albanija želi vratiti mezare Osmanlija albanskog porijekla

Radiosarajevo.ba
Albanija želi vratiti mezare Osmanlija albanskog porijekla


Albanija traži da se mezar, odnosno posmrtni ostaci autora prvog turskog rječnika Semsettina Samija premjesti u Albaniju, kao i glava Tepedelenli Ali Paše koji je za vrijeme osmanske vladavine pogubljen, poručila je tokom posjete Turskoj predsjednica albanskog parlamenta Jozefina Topalli Coba, javio je novinar agencije Anadolija.

Jozefina Topalli Coba je boravila u dvodnevnoj posjeti Turskoj i ostala je oduševljena, kako je kazala, odijevnim predmetima iz osmanskog perioda.

Tokom dvodnevne posjete obavila je mnoge sastanke sa turskim zvaničnicima, te je govorila o popularnosti turske serije „Sulejman Veličanstveni“ u Albaniji. Tokom sastanka sa turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, govorilo se o ekonomskim odnosima dviju zemalja.

„Turski investitori u Albaniji su na trećem mjestu ali mi ih želimo podići na drugo. Zašti ne biste bili na prvom mjestu? Zajedno radimo na tome“, kazala je Coba.

Tokom sastanka bilo je riječi o dvojici osmanskim dužnosnicima albanskog porijekla Tepedelenli Ali Paši, ocu Ali Sami Yenija kao i Semsettinu Samiju.

Naime, Albanija traži da se mezar, odnosno posmrtni ostaci autora prvog turskog rječnika Semsettina Samija premjesti u Albaniju, kao i glava Tepedelenli Ali Paše koji je za vrijeme osmanske vladavine pogubljen.

Ona je dodala da su oni bili važne historijske ličnosti i da zbog toga smatra da bi njihovi mezari i spomen obilježja trebali biti u Albaniji.

Naime, Coba se našalila i na račun Turske i kazala da i Turska želi mezar Mehmeta Akifa Ersoya, autora stihova turske himne,

Tokom sastanaka je također rečeno da u Turskoj postoji 38 mezara Albanaca koji su u to vrijeme obavljali funkcije Velikih vezira i vezira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije