Albanija: 'Rat' na plantaži marihuane (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Albanija: 'Rat' na plantaži marihuane (FOTO)

Policija je jučer upala na plantažu marihuane u albanskom selu Lazaratu, ispalivši nekoliko metaka prema mještanima, koji su uzvratili protutenkovskim granatama i mitraljezima. Srećom u pucnjavi nije bilo ranjenih.

Selo Lazarat nalazi se oko 150 km južno od Tirane, a njegovi mještani policiji su otprije poznati po uzgoju kanabisa. Albanska policija dugo nije zalazila u ovu regiju zbog opasnosti od dobro organiziranih narkobandi, koje plantaže marihuane ondje imaju još od pada komunizma.


FOTO: Jutarnji.hr

Operacija je krenula nakon što je u subotu pucano na policiju, koja je pokrenula prvu ozbiljnu sigurnosnu akciju protiv uzgajivača marihuane nakon 20 godina. Nakon višesatne pucnjave koja je počela u zoru, policija je zauzela zgradu iz koje je na nju pucano još od subote, no zasad nitko nije uhapšen ni priveden. Selo se nalazi na samoj grčkoj granici.

„Odlučni smo u namjeri da ovdje dovedemo pravdu i zakon“, rekao je novinarima u Tirani albanski ministar unutarnjih poslova Saimir Tahiri.


FOTO: Jutarnji.hr

Pozivam sve koji su u Lazaratu upotrijebili oružje protiv pripadnika snaga reda da ga odbace i puste policiju da obavi svoj posao. U suprotnom ćemo morati djelovati kao nikad dosad“, upozorio je.


FOTO: Jutarnji.hr

U Lazaratu je na plantažama marihuane zaposleno više hiljada radnika, a izvan kontrole vlasti su već dvadeset godina.

Seoski načelnik Dasho Aliko sumještane je pozvao da ostanu u kućama, te za pucnjavu i nevolje okrivio mali broj „loših momaka“.

„Neoprostivo je da manji dio mjesta prlja obraz cijelome selu“, rekao je za lokalnu televiziju, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije