Albanija pooštrila kazne za krvnu osvetu

Radiosarajevo.ba
Albanija pooštrila kazne za krvnu osvetu

Albanska vlada je danas pooštrila kazne za počinioce ubistava i drugih teških zločina, u cilju suzbijanja krvne osvete, nasilja i veoma rasprostranjenog ilegalnog posjedovanja oružja, javlja Srna.

Albanski ministar pravde Eduard Halimi rekao je da je novim propisima minimalna kazna za ubistvo povećana sa 25 na 38 godina zatvora, a za ilegalno posjedovanje oružja sa 7 na 15 godina, u oba slučaja bez prava na podnošenje zahtjeva za izdržavanje uslovne kazne.

Nasilje u kojem je došlo do teških povreda, za koje je do sada izricana kazna od 5 godina zatvora, od sada će povlačiti kaznu od 20 godina do doživotne robije, prenose crnogorski mediji.

Albanski parlament je u maju odobrio pooštravanje kazni za ta krivična djela.

Visoka stopa kriminaliteta u Albaniji zabrinjava pred opšte izbore 23. juna, za šta se kao najčešći razlog navodi široko rasprostranjeno ilegalno posjedovanje oružja, čemu je doprinijela narodna pobuna 1997. godine, kada su opljačkane prodavnice oružja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije