Albanija od 1. juna predsjedava Vijećem sigurnosti UN

1
AA
Albanija od 1. juna predsjedava Vijećem sigurnosti UN
Foto: foreignpolicywatchdog.com / Olta Xhaacka

Albanija će od 1. juna do kraja mjeseca predsjedavati Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), nepunih godinu dana nakon što je izabrana za nestalnu članicu najvišeg tijela UN, prenosi Anadolu Agency (AA).

Albanija je postala članica UN-a 14. decembra 1955. godine, a nakon 66 godina članstva, 11. juna prošle godine je prvi put izglasana za jednu od 15 nestalnih članica Vijeća sigurnosti. Mandat joj je počeo 1. januara ove godine, a ističe 31. decembra 2023.

Ministrica vanjskih poslova Albanije Olta Xhaacka izjavila je da će, tokom presjedavanja Vijećem sigurnosti njena zemlja uložiti značajne diplomatske napore za izolaciju Rusije koja je u februaru ove godine pokrenula rat u Ukrajini.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Albanija je početkom godine najavila da će iskoristiti poziciju u Vijeću sigurnosti UN-a, između ostalog da unaprijedi i "poziciju Kosova", "kao i proces priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama".

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, dok ostalih 10 zemalja članica imaju dvogodišnji mandat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije