Albanija ne miruje: Jutros od devet sati zabilježeno šest zemljotresa

Radiosarajevo.ba
Albanija ne miruje: Jutros od devet sati zabilježeno šest zemljotresa
FOTO: AA / Spasioci iz Albanije, Turske, Kosova i drugih zemalja nastavljaju potragu

Od kako je razorni zemljotres 26. novembra pogodio Albaniju zemlja se ne smiruje.

Naime, prema podacima EMSC jutros od devet sati ovu balkansku zemlju je pogodilo šest zemljotresa.

Prvi je jutros bio jačine 3.9, 36 kilometara sjevero zapadno od Tirane, na dubini od 10 kilometara u 9 sati i dvije minute. Samo pola sata nakon ovoga zatreslo se je ponovo albansko tlo. Ovaj zemljotres bio je dosta slabijeg intenziteta, jačina 2.2, a odmah nakon ovoga desio se i treći.

Nepunih sat vremena, oko 10 sati i 54 minute, ponovo se treslo. Sada je zemljotres bio nešto jači, 2.4.

Oko 11 sati zemlja se ponovo tresla, sada je epcentar bio u Jadranskom moru, jačine 2.6, na 38 kilometara od Tirane. Dvadeset minuta poslije pnovo se zatreslo, a epicentar je bio ponovo u Jadranskom moru na dubini od 45 kilometara, a jačine 2.8. Sada je bio odaljen oko 41 kilometar od Tirane.

Ovo je već nekoliko dana da se ne smiruje zemlja u ovom dijelu Balkana. Prema posljednim informacijama stradalo je 49 osoba, a povrijeđeno je više od 750.

Prema riječima premijera Albanije Edija Rame, u okrugu Tirana 3.480 osoba je ostalo bez krova nad glavom. U Draču je, kazao je Rama, registrovan 701 oštećeni objekat, od kojih je 12 potpuno uništeno, a 176 oštećeno.

U Tirani je 15 objekata potpuno uništeno, 239 oštećenih, a osam zgrada nisu za upotrebu. Naknadno, vlada je vanrednu situaciju proglasila i u gradu Lač, koji je, kako se ispostavilo, takođe teško oštećen u snažnom zemljotresu 26. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije