Albanija najavila podnošenje zahtjeva za prijem u EU

Radiosarajevo.ba
Albanija najavila podnošenje zahtjeva za prijem u EU

Albanija će vjerovatno krajem aprila podnijeti službeni zahtjev za prijem u Evropsku uniju usprkos upozorenjima Bruxellesa da bi službena Tirana prvo trebalo da održi slobodne i fer parlamentarne izbore, predviđene za kraj juna, najavio je u ponedjeljak albanski ministar vanjskih poslova Lulzim Basha.

"Veoma brzo će premijer Sali Berisha podnijeti kandidaturu Albanije za članstvo u EU", rekao je Basha na izbornom skupu u centralnom albanskom gradu Elbasanu, prenijela je albanska televizija "Klan".

Ministar je spomenuo posljednje dane aprila kao mogući termin za aplikaciju, mada tačan datum još nije određen.

Takav potez službene Tirane bit će najvjerovatnije povučen tokom "uzavrele" političke kampanje pred parlamentarne izbore zakazane za 28. juni, prenosi agencija Reuters.

Zahtjev za prijem u EU uslijedit će, kako se najavljuje, kratko nakon što je Albanija, zajedno s Hrvatskom 4. aprila primljena u NATO.

Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn je upozorio službenu Tiranu kako bi prvo trebalo da održi kvalitetne parlamentarne izbore u zemlji, ali bez upućivanja posmatrača, prije nego što poduzme sljedeći korak "na svome dugom putu ka članstvu u EU".

U Albaniji do sada nisu održani izbori koji su bili u skladu s međunarodnim standardima, podsjetila je britanska agencija.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije