Alarmantno na Kosovu? EULEX raspoređuje specijalni tim na sjeveru

1
AA
Alarmantno na Kosovu? EULEX raspoređuje specijalni tim na sjeveru
Foto: AA / Kosovo / Ilustracija

Specijalizovani tim u sastavu od šest policijskih savjetnika raspoređen je na sjeveru Kosova, kako bi ojačao postojeće kapacitete Misije EULEX.

Specijalni tim EULEX-a, kako je saopšteno, savjetovat će Policiju Kosova kako da bolje sprovodi redovne policijske aktivnosti u sprječavanju i borbi protiv kriminala i pružanju sigurnosti, dok će istovremeno nadgledati poštovanje obaveza u vezi sa ljudskim pravima, kako bi služila zajednicama koje štiti i povećala povjerenje stanovništva kroz rad policije usredsređen na zajednicu.

Specijalni tim EULEX-a bit će raspoređen na dva mjeseca, sa mogućnošću produženja dok Misija ne uspostavi dugoročne savjetodavne kapacitete na sjeveru Kosova.

Ispunjen zahtjev Izraela: Hitno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a

Ispunjen zahtjev Izraela: Hitno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a

Troje Nizozemaca i troje Šveđana raspoređeni su na dužnost i radiće u sjevernim opštinama u tijesnoj saradnji sa svojim kolegama iz Policije Kosova i višim policijskim savjetnicima EULEX-a, koji savjetuju Regionalnu policijsku direkciju u Sjevernoj Mitrovici i četiri policijske stanice pod njenom komandom.

"Raspoređivanje specijalizovanih timova sa različitom stručnošću i kapacitetima je pomoć omogućena Sporazumom o zajedničkoj civilnoj sigurnosti odbrambenoj politici odobrenim u maju 2023. godine za brzo raspoređivanje stručnjaka u civilne misije, kako bi brzo odgovorili na operativne potrebe i sigurnosna dešavanja na terenu", istaknuto je u saopštenju EULEX-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije