Ako neko pročita ovo...: Pismo dječaka iz Srbije potreslo Balkan

Radiosarajevo.ba
Ako neko pročita ovo...: Pismo dječaka iz Srbije potreslo Balkan
/ Foto: Blic/Facebook
Vapaj šesnaestogodišnjeg M.B. iz Kladova u Srbiji ispisan rukom na papiru, pa fotografisan i objavljen na Facebooku potresao je mnoge ljude na Balkanu.

Kako je naveo u pismu - njega, njegovu sestru i baku godinama fizički i psihički maltretira otac alkoholičar. Majka ih je davno napustila, a dječak je nedavno iz očeve kuće prešao kod bake (očeve majke).

 

Međutim, sudeći po sadržaju pisma, dječakovom ocu se to nije svidjelo, pa je krenuo po sina i kćerku i tamo na njih nasrnuo vilama, gađao ih ciglama, tukao... Dječak je nakon toga očajnički zatražio pomoć na jedini način na koji je znao. Preko društvenih mreža.

 

“Živim sa ocem i sestrom starijom od mene tri godine od 2002. godine, kada nas je majka napustila. Otac je teška pijanica i nasilan je. Maltretira nas svaki dan. Mene i moju sestru koji ne možemo da izdržimo to nasilje. Od prošle godine sam prešao kod babe, on dođe i ovde i maltretira babu, sestru i mene”, počinje priču dječak u svom pismu.

 

Zatim je dodao da im "nasilni otac ne da mira" i da je jednog jutra došao rano i nasrnuo na njih.

 

“Nasrnuo je na nas vilama, kamenjem i ciglom da bi nas ubio”, napisao je dječak, a zatim je uputio apel svim dobrim ljudima:

 

“Ja bih zamolio dobre ljude, ako neko pročita ovo, i ima neku kuću na raspolaganju da nam da, da se sklonimo dalje od njega jer ni na ulici nismo sigurni. Uvek smo u stresu, ne možemo više izdržati, nemamo gde. Zato sam rešio da se javim da tražim pomoć jer znam da postoje ljudi sa dobrom dušom”, napisao je hrabri dječak u pismu.

 

Reporteri Blica su se uvjerili da je dječakova priča tačna, te navode da su preduzete “zakonske mjere kako bi dječak bio zaštićen od nasilnika”.

 

Kako se doznaje, napad koji dječak opisuje dogodio se početkom jula i tom prilikom povrijeđene su dečakova sestra i baka, a on je samo pukom srećom izbjegao udarac ciglom kojom ga je otac gađao. Otac je bio u alkoholisanom stanju, a policiju je pozvala dječakova baka i prijavila svog sina za nasilje u porodici.

 

Kladovska policija je podnijela negotinskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv oca.

 

“Kao i uvek u slučajevima kada se radi o nasilju u porodici, a budući da ima i ugroženih maloletnika, saslušanje osumnjičenog smo zakazali već za 11. avgust. Dečak već neko vreme ne živi u očevoj kući tako da je fizički ipak odvojen od oca nasilnika. Policija je prijavila problem i Centru za socijalni rad i prema našim saznanjima dečak već ima podršku psihologa. O potrebi njegovog eventualnog zbrinjavanja odlučiće socijalne institucije”, istakli su u negotinskom tužilaštvu i dodali da nasilni otac do sada nije osuđivan.

 

U negotinskom tužilaštvu kažu da nakon incidenta početkom jula nije bilo novih napada, niti uznemiravanja ni dječaka, ni drugih članova porodice. Ipak, javnost se pita zar se sa saslušanjem moralo čekati do 11. avgusta, zašto otac odmah nije uhapšen te zašto je angažiran samo psiholog da se pomogne dječaku. Također, osuđuju vrlo opasnu konstrukciju koju su postavili poznanici oca ovog dječaka, a ona glasi: “On je vredan čovek, ali nasilje čini uvek pod dejstvom alkohola.”

 

Pozivamo i vas da ukoliko vidite ili znate za sličnu situaciju u vašoj okolini da ne okrećete glavu. Reagirajte, pozovite policiju ili pozovite SOS telefon 1265 za FBIH i 1264 za RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije