'Ako neko govori kao ustaša i pjeva ustaške pjesme, onda je on ustaša'

Radiosarajevo.ba
'Ako neko govori kao ustaša i pjeva ustaške pjesme, onda je on ustaša'
"Šutjeti o Jasenovcu, šutjeti danas, to ne bi značilo samo izbjegavati osudu ovdje počinjenih zločina. "

Prigodom komemoriranja obljetnice proboja jasenovačkih logoraša, koja se ove nedjelje u Jasenovcu održava u organizaciji Saveza antifašističkih boraca Hrvatske i Antifašističke lige Hrvatske, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i počasni predsjednik SABA rekao je kako želi odati počast svim nevinima pobijenima u najvećem i najstrašnijem logoru ustaške tzv. Nezavisne Države Hrvatske, ali i reći pravu istinu o Jasenovcu i o Pavelićevoj državi.

"Šutjeti o Jasenovcu, šutjeti danas, to ne bi značilo samo izbjegavati osudu ovdje počinjenih zločina. To bi bilo ravno samoubojstvu demokratske, na antifašizmu zasnovane hrvatske države", rekao je Mesić u Jasenovcu gdje se okupilo više od dvije hiljade ljudi.

"Govorimo istinu i upravo zato smo nekima neugodni, nekima smetamo. Pa nam predbacuju, optužuju nas čak da bojkotiramo žrtve i politiziramo Jasenovac. Lažu!", dodao je.  

Naglasio je da je činjenica što se ove godine održavaju, uz onu službenu, još dvije komemoracije u Jasenovcu, posljedica politike; baš kao što je i sam Jasenovac bio odraz, izraz i instrument politike. "Logor u Jasenovcu u koji su ljudi dopremani i gdje su ubijani, samo i isključivo zbog nacionalnosti ili vjere, kao i zbog drugačijeg svjetonazora, bio je izraz ustaške, a ne hrvatske, nego ustaške politike", kazao je. To je, ustvrdio je, bila zločinačka politika, dok se danas, kaže, vodi politika sakrivanja, negiranja, ili u najmanju ruku relativiziranja tih zločina, uz neskriveno obnavljanje idejne osnove ustaške zločinačke države.

"Ako netko govori kao ustaša, ako zastupa i promiče ideje što su ih zastupali ustaše, ako ističe njihovo znakovlje i simbole, ako pjeva njihove pjesme, onda je on ustaša.  I zato nije nikakvo pretjerivanje, a još manje laganje, ako se kaže, da se nad današnju Hrvatsku nadvio ustaški zloduh", rekao je.

Tokom komemoracije u Jasenovcu, na kojoj je bio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović te bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, vijence su kod spomenika žrtvama položila brojna izaslanstva i to Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, potpredsjednica Hrvatskog sabora Milanka Opačić, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Antifašističke lige, Saveza Roma Kali Sara, kao i Vijeća romske manjine Zagreba te predstavnici stranaka: SDP-a, Hrvatskih Liberala, SRP-a  i drugih.

Vijence su položila također i izaslanstva Rusije, SAD-a, Srbije i Novog Zelanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije