Akcija na Kosovu: Privedeni imami iz Mitrovice i Peći zbog podstrekivanja vjerskog ekstremizma

Radiosarajevo.ba
Akcija na Kosovu: Privedeni imami iz Mitrovice i Peći zbog podstrekivanja vjerskog ekstremizma

Akcija kosovske policije u kojoj je danas uhapšeno 15 osoba osumnjičenih da su počinile krivična djela ugrožavanja ustavnog poretka i bezbjednosti na Kosovu je završena, a među licima lišenim slobode su imami iz Mitrovice i Peći. 

Istovremeno policija je pretresla 16 različitih lokacija širom Kosova. Policija je navela samo inicijale uhapšenih, njihova godišta i mjesta prebivanja.

Izvori iz policije kažu da je među uhapšenima i Fuad Ramiqi lider Islamskog pokreta Bashkohu, LISBA i imam Fatih Sultan Mehmet džamije u Prištini Shefqet Krasniqi, koji je bio privođen i prije desetak dana, ali je nakon višesatnog ispitivanja u Specijalnom tužilaštvu Kosova oslobođen.

Portparol Islamske zajednice Kosova, Ahmet Sadriu potvrdio je da je u jutrošnjoj akciji Kosovske policije priveden Ekrem Avdiu iz Mitrovice, imam i predavač u džamiji u naselju ‘Tavnik' i član Odbora islamske zajednice u Mitrovici i Enis Rama, imam džamiije 'Isa Beg' u Mitrovici i glavni urednik “Peace TV” na albanskom jeziku.

Među uhapšenima zbog podstrekivanja vjerskog ekstremizma i odlaska mladih sa Kosova na ratišta u Siriji i Iraku gde se bore na strani terorističkih organizacija ISIS i Al -Nusra je i Enes Goga, glavni imam Islamske zajednice u Peći.

Prema izvorima iz policije među uhapšenima su Dardan Gjuka, imam iz Peći, Eroll Nesimi, Leonard Ruli iz Prizrena, Mazllam Mazllami imam džamije “Jeni Mahallës” u Prizrenu, Sabahudin Selimi imam iz Vitine, Shefki Koraçi imam iz Kačanika, Idriz Bilibani imam iz bošnjačke zajednice, kao i Bedri Robaj imam u improviziranoj džamiji u naselju Dardanija u Prištini, koja je van jurisdikcije Islamske zajednice Kosova.

Partija uhapšenog Fuada Ramiqa, lidera LISBA-e osudila je današnju policijsku akciju. LISBA je saopštila da će organizovati proteste i neophodne zakonske mere kako bi se oslobodili uhapšeni.

Policija je saopštila da je današnja akcija nastavak višemjesečne istrage koja se sprovodi u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom Kosova. Prilikom pretresa policija je zaplijenila i materijalne dokaze u vezi sa počinjenim djelima za koja se sumnjiče uhapšena lica, uključujući i elektronsku opremu i druge dokaze.

Prošlog meseca Kosovska policija je uhapsila 42 osobe osumnjičene za ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti na Kosovu, te ratovanje u Siriji i Iraku na strani terorističkih organizacija ISAS i Al Nusra. Većini od njih je određen zatvorski pritvor. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije