Afera Agrokor: Detalji optužnice protiv Ivice Todorića

Radiosarajevo.ba
Afera Agrokor: Detalji optužnice protiv Ivice Todorića
Foto: Arhiv / Ivica Todorić

Na Sud u Zagrebu u utorak je stigla optužnica za aferu Agrokor nakon istrage čiji su se rokovi, zbog složenosti slučaja, više puta produživali.

"Radi se o kaznenim djelima zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju, znači tu imamo počinitelje, pomagače, poticatelje i kaznena djela krivotvorenja službene, odnosno osobne isprave. Svaka pojedina točka optužnice ima i određenu štetu koja je s jedne strane nastupila na strani Agrokora, odnosno protupravnu imovinsku korist za koju se tereti Ivica Todorića, odnosno njegove tvrtke. Nisam zbrajao te iznose, ali radi se o znatnim višemilijunskim iznosima", rekao je glasnogovornik ovog suda Krešimir Devčić, prenosi Direktno.

Okrivljenike se tereti da su tako postupali svjesni da navedena novčana sredstva Todorić Agrokoru neće vratiti. 

U svakom od navedenih elemenata finansijskog izvještavanja, nesrazmjer između objavljenog u godišnjim finansijskim izvještajima za razdoblje od 2006. do 2015. i stvarnog stanja, mjerljiv je u milijardama kuna. 

"Konkretno, od 2006. nadalje lažno su prikazivali poslovne rezultate i značajnu akumuliranu dobit iz koje je bez stvarnog temelja isplaćivana dividenda", navodi se u optužnici.

Todorića se tereti da je nalagao plaćanje troškova uređenja nekretnine u Zagrebu, troškova kupovine odjeće, modnih dodataka, oružja, ljetovanja, zimovanja, safari putovanja te prepariranja životinja i drugih troškova koji ne predstavljaju troškove poslovanja trgovačkog društva...

Iznimnu složenost ovog predmeta potvrđuje činjenica da spis predmeta sadrži 82.847 stranica, navodi DORH.

Cijelu optužnicu pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije