Advokatica nakon što su objavljene šokantne fotke migranata: MUP RH nije iznad zakona

Radiosarajevo.ba
Advokatica nakon što su objavljene šokantne fotke migranata: MUP RH nije iznad zakona
Foto: Patrik Macek/Pixsell / Lora Vidović

S Lorom Vidović, građanskom advokaticom Republike Hrvatske, koja već duže vrijeme upozorava na probleme u tretiranju migranata u Hrvatskoj, a zbog svojih istupa doživjela je kritike i ministra policije Davora Božinovića, ali i predsjednice Hrvatske Grabar Kitarović, novinari Net-a razgovarali su nakon što je ostao nerasvijetljen slučaj dvojice nigerijskih studenata koji su nakon legalnog boravka u Hrvatskoj završili u BiH, uz tvrdnje da ih je otela i “izbacila” iz zemlje hrvatska policija.

Net.hr je objavio i razgovor s jednim policajcem koji je opisao kako se unutar sistema, u svojevrsnoj “sivoj” zoni, formiraju mobilne grupe za izbacivanje migranata, te se ne isključuje mogućnost da su i ovi studenti obuhvaćeni postupanjem takvih grupacija.

Na pitanje da li njen ured ima ikakva saznanja o postojanju posebnih jedinica unutar hrvatske policije – koje rade na “izbacivanju” migranata preko granice u BiH, Vidović kaže: 

"Nisam dosad čula za te posebne jedinice, ali brojne pritužbe migranata na policijsko postupanje koje mi zaprimamo od 2016. često su uvelike podudarne u opisu policijskog postupanja s navodima koji se mogu pročitati u izvješćima domaćih i međunarodnih organizacija, a sve češće i u svjedočanstvima policajaca koji žele sačuvati anonimnost. U suštini, radi se o ignoriranju traženja međunarodne zaštite, nasilnom postupanju, otuđivanju novca i drugih vrijednosti te vraćanju preko zelene granice, bez provođenja zakonom predviđenih postupaka".

Ured advokatice je u junu ove godine objavio anonimno pismo, svjedočenje jednog policajca o nehumanim postupcima prema migrantima. Novinare je zanimalo da li je Vidović nakon objavljenog pisma i drugih skupljenih informacija uspjela dobiti preciznije informacije iz MUP-a, odnosno policije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije