Advokat na suđenju Darku Šariću: Porukama se dogovarao promet gnojiva, a ne droge

Radiosarajevo.ba
Advokat na suđenju Darku Šariću: Porukama se dogovarao promet gnojiva, a ne droge

Darku Šariću i pripadnicima njegove skupine sudi se za krijumčarenje 5.7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Europu, javlja Fena.

Branitelj Rodoljuba Radulovića, poznatog kao Miša Banana, odvjetnik Velislav Milisavljević, tražio je na početku današnjeg suđenja da se iz spisa predmeta izdvoji poruka nađena u Radulovićevom telefonu iz 2007. godine jer on nije optužen za to razdoblje, kao i da, kako je tvrdio odvjetnik, poruka nema veze s drogom. 

Odvjetnik Milisavljević je insistirao da se zbog javnosti ukaže da se poruka koju je Raduloviću poslao menadžer crnogorskog poduzeća Sia mont za kupoprodaju brodova, Vladislav Lado Vuković, samo jedna od 75 poruka koje su od njega stigle na Radulovićev telefon, kao i jedna od ukupno 351 poruke u telefonu, javlja Tanjug

"Radilo se o poslu s prometom gnojiva, a ne o drogi", ustvrdio je Radulovićev branitelj. 

Podsjećamo, prema tvrdnjama Tužilaštva, šifrirane poruke otkivene u telefonima osumnjičenih bile su zapravo način dogovora o isporučenju droge. Nek od njih su glasile:

"Probudila mi je sve komšije. Mala je idiot, ali mi se sviđa, Pokušaću da je smirim”.

Tu poruku je prema rečima tužioca Saše Ivanića poslao Nikola Pavlović koji je ranije sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznaju krivice.

Sledeća poruka glasi: “Kurva se sad javila. I mali je otkačio. Rekla je da je šlepala mali auto velikim, I mali je negde otišao nije videla gdJe...Veliki ne može da dođe jer će da probudi komšije”.

Probleme sa prebacivanjem droge opisuje i poruka : Kaže Jorgos (koji je prema tužilaštvu optuženi Miloš Cajić) ako nema drugog načina neka dođe veliki ali to povećava verovatnoću da je vidi komšiluk”.

Tužiteljstvo pak tvrdi da je poruke slao optuženi Draško Vuković, sada svjedok suradnik u tom procesu. 

Sudac Siniša Petrović rekao je da će sudsko vijeće prilikom ocjene dokaza cijeniti pojedinačno da li je svaki dokaz pribavljen na zakonit ili nezakonit način. 

Na suđenju su čitani i spisi iz talijanskog procesa protiv Šarićeve grupe. 

 Suđenje se nastavlja nakon stanke. 

Šarić se predao sprskom pravosuđu poslije četiri i pol godine skrivanja 18. travnja. Još nije iznio obranu, samo je kratko negirao krivnju prilikom prvog pojavljivanja 24. ožujka, tvrdeći da droga nije njegova. 

Osim ovog procesa sudi mu se i za pranje novca u Srbiji, a to suđenje nastavlja se 14. svibnja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije