Advokat: BiH treba naći ubicu Delalića, optužbe Keljmendiju bajke Š. Turković

E. H.
Advokat: BiH treba naći ubicu Delalića, optužbe Keljmendiju bajke Š. Turković
FOTO: Facebook / Besnik R. Berisha
Nakon što je danas Naser Keljmendi na šest godina zatvorske kazne, za Radiosarajevo.ba govorio je njegov advokat Besnik R. Berisha, koji je istaknuo kako je njegov klijent nevin, što će i dokazivati u žalbenom postupku.

Advokat Berisha podcrtao da je njegov klijent oslobođen optužbi za organizirani kriminal, što je samo po sebi velika pobjeda na sudu.

"Naser Keljmendi je oslobođen svih optužbi za organizirani kriminal, uključujući i ubistvo Ramiza Delalića. To su dobre vijesti, jer on nije imao ništa s tim ubistvom, kao ni druge osobe koje su lažno optužene za ovakva i slična djela kroz bajke Šejle Turković. Sada je do pravosudnog sistema u BiH da oni pronađu pravog ubicu Delalića i da prestanu sa istraživanjem nevinih ljudi kao što su Naser Keljmendi, Fahrudin Radončić, Naser Orić i mnogi drugi koji su spominjani u svjedočenjima", istaknuo je Berisha za Radiosarajevo.ba.

On je dodao kako se, unatoč presudi po jednoj tački optužnice, on i njegov klijent nadaju oslobađajućoj presudi, nakon što cijeli slučaj dođe pred Žalbeno vijeće suda u Prištini.

"Ja vjerujem da će i ova optužnica, odnosno presuda pasti na Žalbenom vijeću, jer nije bilo validnih svjedoka, niti dokaza, osim snova jednog zaštićenog svjedoka. Ipak, da budem iskren, mislim da nas očekuje duga utrka i mnogo posla, kako bismo stigli do pravde. Postoji još jedan dio nepravde koji moramo ispraviti, ali mi ćemo se boriti sve dok trenutka dok moj klijent ne bude oslobođen svih optužbi. Neko ko poznaje činjenice sigurno zna da ne postoji nikakav razlog da Naser Keljmendi bude osuđen ni po ovoj tački optužnice, jer on nikada nije prometovao, niti radio s bilo kakvom drogom", pojasnio je Berisha.

Govoreći o reakcijama u Prištini te reakcijama same porodice Keljmendi, advokat Nasera Keljmendija ističe kako svi oni vjeruju u pravosudni sistem, koji će na kraju donijeti ispravne odluke.

"Naser Keljmendi je čovjek koji vjeruje u pravosudne institucije, pokazao je svoje najbolje ponašanje i poštovanje prema sudu tokom suđenja. On je istaknuo pred sudom da će poštovati svaku odluku kakva god ona bila, ali i da nije očekivao ovu presudu jer se osjeća nevinim. Ipak, on je svjestan da će biti potreban dug proces da se dokaže njegova nevinost. Njegovo ime su koristili brojni nekredibilni svjedoci i njegovi poslovni protivnici, ali mislim da će sve te posljedice Keljmendi istrpjeti kako bismo došli do konačne oslobađajuće presude", zaključio je Berisha.

Podsjećamo, Osnovni sud u Prištini danas je, optuženog za međunarodnog krijumčarenje droga, ubistvo i organizirani kriminal, Nasera Keljmendija osudio na šest godina zatvora. Keljmendi je osuđen prema tački 8. optužnice, kojom se tereti da je počinio krivično djelo stavljanja u promet 25 kilograma opojne supstance tipa heroin na području BiH.

Ipak, on je oslobođen drugih optužbi, među kojima je i ona za ubistvo Ramiza Delalića, a u zatvorsku kaznu bit će mu uračunat period proveden u pritvoru od 2013. do 2017. godine. Suđenje Keljmendiju je počelo od 2015. godine, a od juna 2017. on se branio sa slobode.

Specijalno Tužilaštvo Kosova pri Osnovnom sudu u Prištini podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv optuženog Nasera Keljmendija. Keljmendi je optužen za više krivičnih djela, uključujući i organizirani kriminal, upravljanje organiziranom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Naser Keljmendi je odbacio sve optužbe protiv njega, ocijenivši ih politički motiviranim, jer je bio "sponzor političara koji danas nisu na vlasti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije