40 posto djevojaka nasilje smatra 'normalnim'

Radiosarajevo.ba
40 posto djevojaka nasilje smatra 'normalnim'


Stereotipi, tolerisanje nasilja oko nas i teza da je nasilje u porodici 'privatna stvar' najveći su krivci za činjenicu da se nasilje - ne smanjuje.

Od 485 poziva u pomoć, koliko ih je tokom prošle godine zabilježila virovitička Udruga S.O.S. telefon, u 90 posto slučajeva uputile su ih zlostavljane žene, a statistika govori da su njihovi zlostavljači u 80 posto slučajeva bračni partneri, muškarci, piše Tportal.

Premda je javnost posljednjih godina osvještenija po pitanju pojave nasilničkog ponašanja, broj zabilježenih obiteljskih maltretiranja ostaje sličan prošlogodišnjima te je Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj u protekloj godini prijavljeno između 450 i 500 slučajeva zlostavljanja.

Nasilje nije privatna stvar!

Desa Kolesarić, predsjednica Udruge S.O.S. telefon, u brošuri Mitovi i činjenice o nasilju u obitelji, piše:

„Najčešći su mitovi u društvu, koje uvelike tolerira nasilna ponašanja, piše Kolesarić, da je žrtva sama 'kriva' za torturu koju proživljava, da uživa u tome, inače bi ostavila zlostavljača, da je nasilje u obitelji privatna stvar i tome slično. Takve tvrdnje, dodaje, štetne su, suprotne su činjenicama i poistovjećuju žrtvu i nasilnika. U partnerskim odnosima, u omjeru 9:1, nasilniji su muškarci, a najčešće je riječ o psihičkom, tjelesnom i, nešto slabije izraženom, seksualnom zlostavljanju.

Šokantni podaci: 40 posto nije protiv nasilja

Šokantan je podatak da oko 40 posto mladih djevojaka u Hrvatskoj smatra sasvim normalnim da im dečko reagira udarcem, pljuskom ili pogrdnim riječima kad ona, primjerice, pogleda drugog muškarca. To puno govori o tome s kakvim se stavovima u društvu moramo nositi“, kaže Kolesarić za Tportal.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije