15 oktobar - Dan masovnih prosvjeda u svijetu

Radiosarajevo.ba
15 oktobar - Dan masovnih prosvjeda u svijetu

Građani širom svijeta će izaći na ulice 15. oktobra i izraziti ogorčenje jer su im ugrožena prava kao posljedica saveza između političara i velikih korporacija. Pokret se zove 'Ujedinjeni za globalne promjene', prenosi Danas.hr.

Po uzoru na španjolski pokret za stvarnu demokraciju svijetu koji je u maju sloganom "Mi nismo roba u rukama političara i bankara!" izmamio desetke hiljada  ljudi na ulice, slična se pobuna sprema i ostatku svijeta u loktobru, najavljuju iz ovog pokreta, a njihova podružnica u Hrvatskoj dobija prve članove. 

"Pod pritiskom finansijske moći, naši političari rade za dobrobit nekolicine, bez obzira na socijalne, ljudske ili okolišne troškove koje to može izazvati. Promičući ratove za profit i osiromašujući cijele populacije, naše vladajuće klase lišavaju nas našeg prava na besplatno i pravedno društvo", stoji u pozivu na mirnu borbu i širenje poruke "da smo zajedno i da imamo mogućnost promijeniti ovu nepodnošljivu situaciju", prenosi Danas.hr.

"Democracia Real YA" je platforma koja je nastala u Španjolskoj u koordinaciji različitih građanskih grupa za mobilizaciju. U maju su na masovnim demonstracijama zatražili više participativne demokracije, usprotivili se korupciji u španjolskom političkom sustavu i mjerama štednje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije