1. maj u Zagrebu: Roštiljanje i besplatan grah u Maksimiru

Radiosarajevo.ba
1. maj u Zagrebu: Roštiljanje i besplatan grah u Maksimiru

U zagrebačkom parku Maksimir svake godine organizira se masovna proslava Praznika rada na kojoj se dijele na hiljade besplatnih porcija graha. Ove godine, kako praznik pada u četvrtak, mnogi će uzeti slobodan petak i provesti produženi vikend negdje izvan grada. Oni koji ostaju u gradu, prema anketi, najčešće se okupljaju na roštiljima negdje u prirodi, javio je dopisnik Anadolu Agency.

Mirjam Župić, vlasnica ugostiteljskog objekta u centru grada, sutra će zatvoriti svoj lokal i na okupu s čitavom porodicom napraviti jedan dobar roštilj.

"Družit ćemo se svi zajedno, jer su rijetki dani kad su praznici. Nakon roštilja, koji ćemo pripremiti kod mene doma, prošetat ćemo negdje u prirodu", kaže Mirjam kojoj sam Praznik rada nije toliko važan koliko činjenica da je to neradni dan u sedmici.

Mirjam neće ići na veliku proslavu u park Maksimir jer je, kaže, na svom poslu u kafiću stalno okružena ljudima i godit će joj mir i odmor u društvu porodice i najbližih osoba. Mirjam je nezadovoljna položajem radnika u Hrvatskoj, i na pitanje kako bi se ta situacija mogla promijeniti, kaže: "Nažalost, teško. Trebalo bi promijeniti čitavu vladu, a to je nemoguće."

Srednjoškolka Lorena Jurakić sutrašnji praznik provest će s prijateljima iz razreda, iz 18. gimnazije, kod prijateljice kojoj su roditelji otputovali na odmor. Napravit će veliki roštilj i provesti popodne u ugodnom druženju s ekipom iz razreda. Njezina kolegica iz trećeg razreda gimnazije, Ana Šegina, sa 15-ak prijatelja iz škole ide na zagrebačko jezero i park Bundek gdje će roštiljati, a tamo je bila i prošle godine na Praznik rada.

Darko Bistrović, ekonomist, danas će nakon završetka radnog vremena, sjesti u svoj automobil i otputovati u rodni Gospić gdje će ostati do ponedjeljka, jer je dobio slobodan, inače, radni petak. Darko vidi Prvi maj kao priliku za opuštanje od stresnog posla i odlazak iz zagrebačke gužve, te priliku da posjeti brata i roditelje koje inače ne viđa često koliko bi htio. Prošle godine s prijateljima je bio na proslavi u Maksimiru i kaže da je grah bio odličan, ali gužva u redu za besplatne porcije prevelika.

Matija Klobučarić, radnik u stručnoj knjižari za pravo i ekonomiju, poslije posla odlazi na otok Krk gdje živi njegova djevojka i na otoku će ostati sve do ponedjeljka. Matija kaže da mu proslava u Maksimiru nije fora: "Koliko znam, tamo idu samo penzići."

Zagreb će narednih dana opustjeti, ali će okolna mjesta oživjeti, dimovi roštilja po okolnim selima i iz nekih dvorišta i balkona u gradu pokazivat će da hrvatski građani praznikuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije