ZZO: Ko snosi odgovornost za nedostajuća sredstva za finansiranje reagenasa

Promotivni tekst
ZZO: Ko snosi odgovornost za nedostajuća sredstva za finansiranje reagenasa
Foto: Radiosarajevo.ba / Zavod zdravstvenog osiguranja KS

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uputio je saopćenje kojim pojašnjava osiguranicima u KS-u ko snosi odgovornost za nedostajuća sredstva za finansiranje reagenasa u JU Dom zdravlja KS.

Kako su istakli u dopisu, "bilo bi dobro, radi informisanja javnosti i osiguranika KS-a da JU Dom zdravlja objavi na osnovu koje javne nabavke je nabavila reagense, od kojih dobavljača i po kojim cijenama, kao i na koji drugi način su nabavljali reagense - od kojih dobavljača i po kojim cijenama."

"Ovo navodimo kako bi iste nabavke mogli uporediti po cijeni i načinu nabavke sa ostalim javnim zdravstvenim ustanovama u KS, radi transparentnosti javnih nabavki, a kako bi javnost imala pravu sliku o poslovanju JU Dom zdravlja KS-a. Osim javnih nabavki vezanih za reagense molimo JU Dom zdravlja KS da objavi:
- Sve troškove vezano za stimulaciju unutar JU Dom zdravlja KS na nivou 2017. i 2018;
- Broj zaposlenih i koeficijente priznavanje VSS i VŠS sa SSS školske stručne spreme i da li su isti u skladu sa važećim Kolektivnim ugovorom;
- Broj novozaposlenog kadra;
- Broj doktora medicine specijalista u specijalističko-konsultativnoj službi prije dolaska sadašnjeg menadžmenta i broj sa sadašnjim menadžmentom;
- Neka JU Dom zdravlja KS obrazloži zašto na štetu osiguranika koji su odabrali svoj tim porodične/obiteljske medicine vrši stalne premještaje istih sa jedne lokacije na drugu. Da li time krše pravo osiguranika KS-a na izbor doktora porodične medicine;
- Po kojim medicinskim protokolima JU Dom zdravlja KS-a radi lipidograme;
- Kakve kontrolne aktivnosti i mehanizme provodi JU Dom zdravlja KS u cilju postupanja sukladno standardima svjetske i evropske medicine u pružanju zdravstvene zaštite osiguranim licima KS-a", poručuje se u informaciji, a potom nastavlja:

"Namjenski, rebalansom budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja u decembru 2017. i Finansijskim planom za 2018, JU Domu zdravlja KS-a je doznačeno po 500.000 KM dodatnih sredstava za materijalne troškove, edukaciju, nove programe i smanjenje liste čekanja.

Postavljaju se sljedeća pitanja: Šta je JU Dom zdravlja unaprijedio trošenjem navedenih sredstava' Za koliko su se smanjile liste čekanja? Koliko je produženo umjesto da je skraćeno vrijeme čekanja u odnosu na prethodni menadžment? Šta je JU Dom zdravlja unaprijedio za 1.250.000 KM doznačenih dodatnih sredstava od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, planiranih usvojenim rebalansom Finansijskog plana Zavoda za 2018, a koja su doznačena za unaprjeđenje zdravstvene zaštite? Da li se to unaprjeđenje reflektira na način da pacijenti ne mogu dobiti zdravstvenu zaštitu kada im je ista potrebna ili je to nedostatak reagensa koje je JU Dom zdravlja KS bila dužna obezbijediti iz uredno doznačenih sredstava od strane Zavoda? Iz dostavljene tabele doznačenih sredstava na osnovu materijalnih troškova jasno se vidi da su ista stalno rasla."

Pregled doznačenih naknada - undefined

Faksimil: Pregled doznačenih naknada

Bilo bi neophodno, dodaje se, "da ova zdravstvena ustanova, u cilju informisanja javnosti, transparentno informiše o utrošku doznačenih sredstava prema utvrđenim namjenama".

"Iz navedenih razloga, JU Dom zdravlja KS-a, usljed neznanja, nehata ili pogrešnog rukovođenja treba snositi odgovornost za uskraćivanje zdravstvene zaštite osiguranim licima KS-a za koje je Zavod uredno doznačio sva finansijska sredstva potrebna za provođenje. Ako nisu znali trebali su pitati onoga ko zna propise i standarde zdravstvene zaštite, ako su nešto pogrešno uradili iz nehata, trebali su ispraviti, ali ako vode svjesno pogrešno politiku rukovođenja JU Dom zdravlja KS-a, koja je od ogromne važnosti za građane KS-a, zbog toga odgovorno osobe trebaju snositi sopstvenu odgovornost."

Zavod zdravstvenog osiguranja podsjetio je na neke od aktivnosti koje su uveli u svoj program rada, te su podsjetili na sljedeće:

"Sve javne zdravstvene ustanove s kojima ZZOKS ima zaključene ugovore o pružanju zdravstvene zaštite osiguranicima KS-a imaju ugovornu obavezu dostavljanja informacije o vrsti usluga koje nisu pružene osiguranicima i o razlozima nepružanja istih. Imajući u vidu navedeno, JU Dom zdravlja KS-a do danas nije dostavio obavijest Zavodu o uslugama koje se eventualno ne pružaju. Na osnovu informacija iz medija, ali i na osnovu činjenice da je povećan broj zahtjeva osiguranika za refundaciju troškova za pružene usluge u privatnim zdravstvenim ustanovama, Zavod kontinuirano vrši refundaciju troškova osiguranicima za usluge obavljene u privatnim zdravstvenim ustanovama, a koje su trebale biti pružene u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, ali nisu. 

Na osnovu zaključenog ugovora, ukoliko zdravstvena ustanova ne izvršava ugovorom preuzetu obavezu pružanja zdravstvenih usluga osiguranim licima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, Zavod će izvršiti korekcije utvrđene naknade iz Ugovora za iznos sredstava refundiranih osiguranim licima po predmetnom osnovu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije