Žuti meteo alarm na snazi, ljekari upozoravaju: Ne izlazite vani!

Radiosarajevo.ba
Žuti meteo alarm na snazi, ljekari upozoravaju: Ne izlazite vani!

Zagađeni zrak guši građane Sarajeva. Jučer je Federalni hidrometeorološki zavod BiH proglasio žuti meteo alarm

To znači da će u Sarajevu, ali i u drugim kotlinskim predjelima u Bosni i Hercegovini dalje biti guste magle, dok će temperatura zraka ostati niska. 

Smog i magla uzrokovali su povećan broj pacijenata koji su se javili u Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. 

"Najviše nam se javljaju pacijenti sa hroničnim plućnim bolestima i bolestima srca", rekla je za Radiosarajevo.ba prim. dr Žaklina Makon Veža, dežurna doktorica u Zavodu. 

Doktorica naglašava da treba izbjegavati svaki boravak na otvorenom, te ukoliko morate izaći vani, obavezno zaštititi disajne puteve maramom, šalom ili maskom. 

"Sve populacije su ugrožene, naročito srčani i plućni bolesnici. Usljed izlaganja zagađenom zraku bolest se pogoršava, tako da je najbolje uz terapiju provoditi i mjere prevencije", kazala je doktorica Makon Veža. 

Kiša tek u četvrtak

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH potvrđeno nam je da je i danas na snazi žuti meteo alarm, te da se ovakvo vrijeme očekuje do četvrtka. 

Žuti meteo alarm znači da je vrijeme potencijalno opasno, da vremenske prilike koje se očekuju nisu neuobičajene, ali stanovništvo treba biti oprezno ukoliko planira aktivnosti izložene meteorološkim uticajima. Osim žutog, postoje još narandžasti, te i crveni alarm koji podrazumijeva izuzetno opasne vremenske prilike

"Središnji i istočni dio zemlje je potpuno u magli. Što se tiče Sarajeva, nešto vedrije je u Starom Gradu, a od Marijin Dvora prema Ilidži je potpuna magla", naglasio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Damir Šantić, dežurni meteorolog. 

Zbog magle, zatvoren je Sarajevski aerodrom, a saobraćaj u samom gradu odvija se uz poteškoće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije