Žrtvama mina iz Hadžića pomoć za pokretanje malih biznisa

Radiosarajevo.ba
Žrtvama mina iz Hadžića pomoć za pokretanje malih biznisa

Sedam osoba, žrtava mina, s područja općine Hadžići pokrenut će male biznise u sferi poljoprivrede i malih obrta zahvaljujući danas potpisanom ugovoru o sufinansiranju projekata pomoći žrtvama mina između Njemačke nevladine organizacije Arbeiter-Samariter-Bund i Općine Hadžići. 

Ugovor su potpisali načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor NVO ASB za BiH Elmir Bojadžić, saopćeno je iz Općine Hadžići. 

Općina Hadžići će ovaj projekt sufinansirati sa 7.560 KM, javlja Fena.

Nakon javnog poziva za dodjelu pomoći u poslovnoj obuci i obezbjeđenju grantova za zapošljavanje, namijenjenih žrtvama mina i njihovim porodicama, te obuke za izradu biznis planova, uslijedilo je potpisivanje ugovora o sufinansiranju projekta. 

Organizacija ASB se obavezuje da u naredna tri mjeseca provede proceduru objave, provođenja, nabavke i distribucije materijalnih grantova.

Ovaj projekt se realizuje kroz provođenje poslovne obuke za odabrane korisnike, žrtve mina ili članove njihovih porodica i kroz obezbjeđenje grantova za zapošljavanje za dio korisnika koji su prethodno prošli projektom obezbjeđenu poslovnu obuku, a na bazi bodovanja dostavljenih poslovnih planova čija je izrada dio poslovne obuke. 

Obuku u Hadžićima prošlo je sedam osoba koje su i dobile grant za realizaciju biznis planova. Većina njih su poljoprivrednici koji apliciranjem pokušavaju doći do instrumenata i mašina s kojima će olakšati i unaprijediti svoj rad. 

Projekt finansira Delegacija Evropske unije u BiH, općine i Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije