KS / Zrak u Sarajevu nezdrav, upozorenje stanovnicima

26. 12. 2019. u 07:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Svake godine, naročito zimi, građani Sarajeva ali i drugih gradova u BiH suočavaju se sa opasnim problemom zagađenja zraka. Ni ove godine situacija se nije nimalo popravila.

Zrak u Sarajevu i danas je nezdrav.

Prema posljednjim mjerenjima, jutros u 7 sati na mjernoj stanici Bjelave izmjereno je 159 nezdravih čestica, na Otoci 70, Vijećnici 101, a kod Ambasade SAD-a 157.

Doktor Tokić: Zbog zagađenog zraka Sarajlijama prijete hronične bolesti pluća

Zbog zagađenog zraka koji udišu, građani Sarajeva, ali i ostalih gradova u kojima je smog prisutan rizikuju da obole od hronične bolesti pluća, upozorio je prim. dr Mahir Tokić, specijalista za plućne bolesti. Tokić je za Anadolu Agency (AA) govorio o bolestima uzrokovanim zagađenim zrakom, a od kojih, prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), godišnje umre više miliona osoba, među kojima 600.000 djece.

Upozoravaju se stanovnici da je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA