Vlada KS o stanju u ZOI-u: Da li je ovo preduzeće služilo samo za izvlačenje novca

Radiosarajevo.ba
Vlada KS o stanju u ZOI-u: Da li je ovo preduzeće služilo samo za izvlačenje novca
Foto: Vlada KS / Vlada KS

Vlada Kantona Sarajevo danas na sjednici razmatra nezakonitosti u poslovanju u javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i drugim pravnim subjektima čiji je osnivač KS.

Ministri i premijer Vlade KS su sa direktorom ZOI-a 84 Kenanom Magodom razgovarali o stanju u ovom preduzćeu, pronevjerama i krivičnim prijavama.

Magoda je istaknuo da je kada je došao na poziciju direktora zatekao katastrofalno stanje. 

Jedan od pokazatelja lošeg poslovanja ovog preduzeća reflektira se kroz prodate ezone karte, gdje je recimo u prošloj sezoni prodato 820 karata, a ove godine već je prodato 1600 karata, a ZOI ima jo 500 rezervisanih karata.

"Pitam se kako je ZOI mogao da preživi sve malverzacije koje su se dešavale. Da li je on služio samo kao kasica prasica, za izvlačenje novca. Ali mislim da je tome kraj", kazao je Magoda.

Stanje u kafiću na Bjelašnici, Benetonu je također bilo katastrofalno, ali direktor navodi da je kadrovskim provjerama i sistemom koji je uspostavljen podignuto i njegovo poslovanje.

"Sada van sezone imamo dnevno oko 500 maraka prihoda, a prije nam je to bio 15-dnevni prihod", rekao je Magoda.

Ministar za komunalne poslove KS Srđan Mandić pitao je direktora da li je tačna informacija da su nabavljeni ratraci nefunkcionalni i da ne mogu da idu uzbrdo.

"Ratraci su kupljeni novi, njihova cijena je 500 hiljada maraka. Da se razumijemo to su odlične mašine, ali ne mogu da opsluže sve staze, ne mogu se koristiti na svim dijelovima, tako da nisu adekvatni za novac koji su plaćeni", istaknuo je Magoda.

Minsitar prostornog uređenja KS Damir Filipović pitao je minsitra kakva je situacija sa spornim četverosjedom, da li je on u funkciji i hoće li se moći koristiti.

"Četverosjed se neće moći ove godine koristiti, nije mu adekvatna lokacija. Plaćen je 3,6 miliona, a neće moći raditi. Dobavaljač je u deklaraciji napisao da nije adekvatan za ovu lokaciju, zbog surove klime i opterećenja. Podnesene su prijave i zbog ove situacije", zaključio je Magoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije