ZOI '84 će ostati bez 100 radnika

Radiosarajevo.ba
ZOI '84 će ostati bez 100 radnika

Zaposleni u Kantonalnom javnom preduzeću ZOI '84 i dalje su u vrlo teškoj situaciji. Radnici i menadžment se trude da, i pored činjenice što redovno ne primaju plate, topli obrok i kupone za prevoz, sve bude spremno za zimsku sezonu koja bi trebala početi 14. decembra.

Kako je kazao Džemal Bisić, v.d. direktor ZOI '84, zbog teškog stanja vrlo brzo krenut će se sa otpuštanjem radnika. 

"Na moju veliku žalost, mi to moramo uraditi, jer ako ne smanjimo broj zaposlenih, ostajemo bez preduzeća. Vrlo brzo bit će sjednica Nadzornog odbora, nakon koje će se konkretno znati koliko radnika mora otići. Trenutno je u ZOI '84 zaposleno 197 radnika i nama je prvobitno rečeno da taj broj moramo dovesti na 147 zaposlenih. Međutim, situacija je takva da ćemo taj broj i dalje morati smanjivati jer ne možemo osigurati isplatu plata radnicima", istakao je Bisić.

Prema Bisićevim riječima, preduzeće nema nikakvih budžetskih priliva u smislu kompenzacija za plate i zato imaju problem sa viškom radnika.

"Ranije se dešavalo da se sredstva koja su namijenjena za neke druge svrhe daju za plate, pa čak su se uzimali i kratkoročni krediti da se isplate plate. Zato smo i došli u ovakvu situaciju. Plan sanacije moramo revidirati jer imamo 197 radnika i optimalan broj zaposlenih bio bi 91 radnik, koliko smo imali 2007. godine. Naša alternativa je ili da se ugasimo ili da probamo nešto uraditi da opstanemo. Nažalost, morat ćemo što prije krenuti sa otkazima jer mi smo u takvoj situaciji da smo zreli za stečaj", zaključio je Bisić za Oslobodjenje.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije