Značajno manji prihodi i broj vozila GRAS-a

Radiosarajevo.ba
Značajno manji prihodi i broj vozila GRAS-a

Skupština Kantona Sarajevo je prihvatila Informaciju o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju GRAS-a.

Informacija sadrži podatke o broju zaposlenih i broju vozila u januaru ove godine u odnosu na isti period prošle godine. Navedeni su i podaci o prihodima.

U ovom sarajevskom preduzeću je u navedenom periodu bilo zaposleno 1.364 radnika, dok je prošle godine taj broj iznosio 1.419.

Primjetan je pad u broju tramvaja, trolejbusa i minibusa. Izuzetak je broj autobusa.

Inventarski broj tramvaja iznosi 73, a njih 38 je ispravno.

Samo pola od 40 trolejbusa saobraća glavnim gradom. Iz preduzeća su ukazali da je okončana nabavka sedam rabljenih troljebusa.

Malo je bolja situacija s autobusima. Od 142, njih 83 su na raspolaganju korisnicima javnog prijevoza.

Očekivano, najlošija situacija je sa minibusima gdje je tek 11 u voznom stanju od 30. Za očekivati je da će se situacija poboljšati kada bude dostupno nabavljenih 17 novih minibusa.

Stanje u kojem se nalaze vozila GRAS-a je posljedica finansijskog stanja - pad upotrebljivih vozila je odraz finansijskog pada.

U januaru 2018. godine, preduzeće je uprihodovalo dva miliona i 139.119 maraka, a u istom mjesecu ove godine je prihod iznosio milion i 847.644 marke.

Manji su prihodi od mjesečnih karata, višemjesečnih karata i subvencija. Jedino je zabilježeno povećanje zarade od prodaje pojedinačnih karata.

Danas je objavljeno da je GRAS raspisao konkurs za prijem  43 vozača. Po 19 za potrebe autobuskog i tramvajskog saobraćaja i pet za potrebe trolejbuskog saobraćaja. 

Osnovna neto plata iznosi 778 maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije