Podnijet zahtjev za urbanističku saglasnost za izgradnju ziplinea u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Podnijet zahtjev za urbanističku saglasnost za izgradnju ziplinea u Sarajevu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sa sjednice Gradskog vijeća

Predmet diskusije na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva je bio izvještaj o radu Javnog preduzeća Sarajevo. Izvještaj je usvojen, a iz ovog preduzeća su najavili i nove projekte.

Predstavnica Javnog preduzeća Sarajevo Ena Vazović se prvo osvrnula na sistematizaciju radnih mjesta, što je interesovalo vijećnika Nihada Uka iz Naše stranke primijetivši da se broj zaposlenih tokom prošle godine povećao za 20 radnika.

"Sistematizacija radnih mjesta je usvojena prošle godine... U poslovnim planovima smo ograničili zapošljvanje za svaku godinu. U ovoj je taj broj dva radnika, kao i za sljedeću godinu", rekla je.

Najavila je i nove projekte koji se tiču Sarajevske žičare.

"Zipline (spuštanje niz čeličnu žicu različitih dužina i nagiba uz pomoć posebne opreme, op.a.) je planiran u 2019. godini i podnijet je zahtjev za urbanističku dozvolu kao jedan od većih projekata. Fenomenalan je broj posjetioca žičare, kao i cjenovna ponuda", poručila je Vazović.

Vijećnika Samira Fazlića iz Naše stranke je interesovao status Univerzitetske biblioteke u Vijećnici. Ovo pitanje je komentarisao gradonačelnik Abdulah Skaka kazavši:

"Razgovaramo s bibliotekom na sedmičnoj bazi. Njima se ne isplati ići u Vijećnicu i održavati objekat. Mislim da smo blizu rješenja."

Također, vijećnici su podržali sufinansiranje niza značajnih kulturnih događaja. Usvojili su i izvještaj o EYOF-u koji je izazvao najviše pažnje. Posebno dio koji se odnosio na finansije.

Sarajevske zanatlije su danas apelovali gradskom vijeću i gradonačelniku da ih zaštite od "selektivnih i nedobronamjernih" kontrola porezne inspekcije. Njihov apel je prenio vijećnik Adnan Talić na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

"Apeliramo na gradsko vijeće i gradonačelnika zaštite tradicionalne zanate, koji predstavljaju nematerijalno kulturno naslijeđe od nedobronamjernih inspekcijskih kontrola. Uvođenjem zanata u fiskalnu sistem bi zadali smrtni udarac. Shvatite ovo krajnje ozbiljno jer je u pitanju stotine radnih mjesta. Nadamo se da neće ovaj apel naići na zid ćutnje", poručio je Talić čitajući apel obrtnika.

Osim toga, na sjednici je predloženo da se Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kupe dva skutera za potrebe kretanja policajaca u ljetnom periodu.

Zahtijevano je da se zaštite spomenici koji se nalaze na području od Ajfelovog do Skenderija mosta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije