Zimski smog opet guši građane Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Zimski smog opet guši građane Sarajeva

U Sarajevu su danas u zraku izmjerene lebdeće čestice u prekomjernim vrijednostima zagađenja, potvrđeno je Feni u Odsjeku za kvalitet zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Te čestice su prašina i čađ koje nastaju kao produkti sagorijevanja, i dolaze iz dimnjaka i automobilskih auspuha.

Prema podacima mjerne stanice Bjelave koncentracije sumpordioksida i ugljenmonoksida u Sarajevu su u niskom stepenu zagađenja u zraku.

U Odsjeku za kvalitet zraka kažu da stanovnike Sarajeva, ali i drugih gradova čekaju, tokom zime i zavisno od vremenskih uvjeta,  još "gori" dani kad je u pitanju zagađenje zraka. To će, kao i svake godine, trajati do marta.   

Problem zagađenja zraka u bh. gradovima tokom zime biva sve izraženiji. Zimski smog poseban je problem u Sarajevu. Individualna ložišta, posebno na čvrsto gorivo, koje kao energent  posljednjih zima koristi sve veći broj domaćinstava  te  povećanje broja automobila u glavnom gradu BiH, dovode  tokom zime do visokih koncentracija zagađenja zraka.    

Praćenje kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini vrši se od 1967. godine. U Sarajevu i na Ivan-sedlu su automatske stanice Federalnog hidrometeorološkog zavoda koje omogućavaju kvalitetnija i preciznija mjerenja kvalitete zraka. 

Veći broj stanica za mjerenje kvalitete zraka je u nadležnostima kantona, općina i proizvodnih pogona. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije