Zgrada Društva Crvenog krsta obrisana s Liste ugroženih spomenika

Fena
Zgrada Društva Crvenog krsta obrisana s Liste ugroženih spomenika
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na prijedlog Medžlisa Islamske zajednice Gračanica donijela 16 odluka kojima se utvrđuje da sakralni objekti dignuti nakon 1996. godine, ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom.

Riječ je o sakralnim objektima - Džamija Ograđenica u Lukavici, Džamija Prnjavor u Lukavici, Džamija Dedići u Stjepan-Polju, Džedid džamija (džamija Mejremići) u Stjepan-Polju, Džamija Miričina polje, Džamija u Gornjoj Miričini, Džamija Gornja Orahovica, Džamija Orahovica - Rijeka, Džamija u Babićima, Džamija u Škahovici, Džamija u Piskavici, Džamija u Sokolu, Džamija u Donjim Doborovcima, Džamija u Gornjim Doborovcima, Džamija u Vranovićima, te Džamija u Malešićima, sve s područja općine Gračanica.

Predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Goran Milojević i Radoje Vidović razmatrali su i usvojili Odluku kojom se utvrđuje da objekat u ulici Branka Radičevića br. 2 (Kuća Štern), Grad Banja Luka, ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom.

Komisija je donijela zaključak da se Zgrada Društva Crvenog krsta/križa BiH u Sarajevu briše sa Liste ugroženih spomenika, jer su izvršene intervencije na restauraciji objekta, tako da stanje ovog dobra više nije ugroženo.

Donesena je i Odluka o produženju režima zaštite za 10 dobra za koja je istekao rok od jedne godine od dana podnošenja peticije (dobra koja se nalaze na Listi peticija, odnosno za koje nije donesena konačna odluka).

Predsjedanje Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika od danas preuzima Goran Milojević na period od deset mjeseci, po principu rotacije, navodi se u saopćenju Komisije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije