Zenica se guši u sumpor dioksidu, građani poručuju 'Dosta je!'

Radiosarajevo.ba
Zenica se guši u sumpor dioksidu, građani poručuju 'Dosta je!'

Zenica se guši u zagađenom zraku.

Mjerač SO2 (sumpor dioksida) u gradu pokazuje nevjerovatnu vrijednost od 1392 mikro grama po metru kubnom jutros u 8.00 sati!

Podsjećanja radi, vrijednost sumpor dioksida u zraku ne bi smjela biti veća od 120 mikrograma po metru kubnom...

Zagađeni zrak prekrit će bh. gradove sljedeće sedmice

Zeničani su, ljuti i nezadovoljni zbog nereagiranja nadležnih na ovakvo alarmantno stanje, napravili Facebook grupu u kojoj pozivaju građane da danas 'trube' i opet opomenu na dugogodišnje trovanje Zeničana zbog neadekvatne zaštitne opreme u fabrici ArcelorMittal.

"Danas u 15:30 "zatrubimo svi", dignimo uzbunu, gdje god se nalazili zatrubite i pokazite da nam je DOSTA trovanja!!!", napisali su ogorčeni Zeničani. 

"Sumpor dioksid i ugljene čestice vrlo štetno utiču na zdravlje. Najugroženije kategorije su djeca, starije osobe preko 60 godina kojima je oslabljen imunitet i hronični bolesnici. Udisanjem čestica sumpor dioksida koji sa vlagom stvara sumpornu kiselinu dovodi do iritacije sluznice disajnih organa što izaziva upalne promjene kao i sekundarna naseljavanja bakterija koje izazivaju različite vrste bakterijskih upala", izjavila je ranije za naš portal dr Nada Čivić, specijalista pulmolog.


Foto: Haris Badžić, Radio Q Zenica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije