Zbog Merlina stigli Bugari, a Irci uče bosanski jezik

Fena
Zbog Merlina stigli Bugari, a Irci uče bosanski jezik
Na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine tokom prva dva dana 2017. godine uočljivo je bilo da su najbrojniji turisti Slovenci, Hrvati i Bugari.

Irci su pokazali kako se bosanski jezik uči mnogo brže uči na osnovu stihova pjesama Dine Merlina, nego, kako su naveli, uobičajenim metodama usvajanja jezika.

"Iako su to uglavnom stalni gosti koji Novu godinu i ostale praznike žele isključivo provesti u Sarajevu, došli su nam i novi s namjerom da prisustvuju koncertu Dine Merlina. Tu se vidjelo koliko Bugari vole pjesme Dine Merlina, uz već poznate Slovence i Hrvate", kazala je Feni turistički vodič Jadranka Šuster.

Na zadovoljstvo bh. turističkih vodiča u proteklim danima potvrđeno je da ovogodišnje niske temperature i prekomjerena zagađenost zraka ne mogu uticati na volju ljudi da upoznaju "svaki kamen" Sarajeva i uče bosanski jezik.

"Irkinja Martina Relihan već godinama dolazi u Sarajevo i svaki put spominje Merlina, zapamtila ga je od njegovog prvog nastupa na Eurosongu. Kroz tekstove njegovih pjesama učila je bosanski jezik. Ove godine očito smo u pravo vrijeme bile na pravom mjestu - na Baščaršiji, gdje je Relihan upoznala Dinu Merlina. Bio je ljubazan, oduševila se, posebno  kad joj reče da je bio u Irskoj i to u njenom kraju. Poveo nas je u 'Magazu' i poklonio DVD-ove i CD-ove", ispričala je Šuster.

Redoviti turisti iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske svake godine donose spiskove mjesta ili znamenitosti koje žele obići s ciljem da doznaju neki novi detalj, s kojim će se, kako kažu, pohvaliti svojim prijateljima po povratku kući.

"To svakako tjera i nas vodiče da  u svom radu svaki dan moramo dati dozu inovativnosti da bi ostali konkurentni i na pravilan način oblikovali svijest turista. Slovenci koji su došli na novogodišnji doček počastili su turističke vodiče svojim tradicionalnim kolačima "linške oči'", kazala je Šuster. 

Krajem prošle godine dogovorila je i multireligijsku turu po BiH, u prvoj fazi u Posavskom kantonu, u suradnji sa fra Markom Oršolićem, osnivačem organizacije IMIC -  Internacionalnog multireligijskog i interkulturnog  centra „Zajedno“ koji, kako je potvrdila, nastavlja projekte pod simboličkim nazivom „Božići, Hanuka, Bajrami".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije