Završen prvi upisni rok: Sarajevo bi trebalo dobiti 6.339 studenata

Radiosarajevo.ba
Završen prvi upisni rok: Sarajevo bi trebalo dobiti 6.339 studenata

Maturanti biraju svoj put - prvi konkursni rok za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini zaključen je trećeg jula ove godine. 

Sve na jednom mjestu: Vodič za buduće studente u Sarajevu

Počinju upisi studenata: 'Potražnja' za studentima inžinjerstva i tehnologije

Konkurs za upis studenata u prvu godinu objavljen je 17. 06. 2015. godine, na web stranici i oglasnoj ploči Univerziteta u Sarajevu, te oglasnim pločama fakulteta i akademija, u skladu sa članom 74. Zakona o visokom obrazovanju.

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, Vlada je odobrila upis 6.339 studenata na visokoškolske ustanove Univerziteta u Sarajevu. 

- redovni studij – 2584; 

- redovni studij – troškove studija snose sami studenti – 2215; 

- vanredni studij – 717; 

- distance learning studij – 530; 

- strani državljani – 293. 

Ukoliko upis predviđa prijemni ispiti, oni će, u skladu sa tekstom Konkursa, biti završeni do 28. augusta 2015. godine. 

Ukoliko se u prvom upisnom roku ne primi planirani broj kandidata, organizacione jedinice Univerziteta mogu do 28. augusta 2015. godine objaviti i realizirati naknadni konkurs. 

Upis primljenih studenata obavit će se u periodu od 1. do 22. septembra 2015. godine, s tim da organizacione jedinice, koje popune upisnu kvotu, upis mogu vršiti i prije predviđenog termina, a po okončanju žalbenog roka.

Rang-liste primljenih i prijavljenih kandidata, kao i podatke o nepopunjenim mjestima, organizacione jedinice objavljuju na svojim web stranicama i oglasnim pločama.

Inače, Vlada Kantona Sarajevo je na 13. sjednici održanoj u četvrtak donijela Odluku o proširenju broja i strukture studenata koji se mogu upisati u prvu studijsku godinu I ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini, te tako udovoljila zahtjevima fakulteta za proširenje Plana upisa, ali uz obavezu da od predloženog broja studenata 10 posto njih upišu u statusu redovnih studenata koji ne plaćaju studij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije