Zatvorena posljednja sedlarska radnja u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Zatvorena posljednja sedlarska radnja u Sarajevu

Posljednja sedlarsko-remenarska radnja u Sarajevu je zatvorena. O postojanju ovog zanata svjedoči još samo tabla s natpisom, a radnja, nedaleko od Katedrale, je ispražnjena.

"Neka nam sada drugi sedlaju konje", kazao je Feni posljedni sarajevski sedlar i bivši vlasnik radnje Marinko Šego dodajući da vlasti nisu imali sluha za spas ovog zanata.

Objasnio je da je prije mjesec dana dobio jednostrani raskid ugovora od Općine Stari Grad Sarajevo zbog duga od 1.000 KM. Šego kaže da je teško nabavljao materijal, ali i da nije bilo mušterija.

"Mogao bih nekog obučiti da nastavi sedlarsku tradiciju. Ali nemam koga", kazao je Šego koji se sedlarsko-remenarskim zanatom bavio više od pola stoljeća.

Iako sedlarsko-remenarski proizvodi u Sarajevu nemaju upotrebnu vrijednost, uz poticaje ova radnja bi gostima glavnog grada BiH mogla svoje proizvode nuditi kao suvenire.

Predsjednik Udruženja "Stari zanati" Mehmed Kalajdžisalihović je u povodu brisanja sedlara sa spiska starih zanata  kazao da postepeno izumiru svi stari zanati u BiH. Kao razlog navodi kupovnu moć i potrebe tržišta.

"Žao mi je što u Sarajevu nema više sedlara. Turističku ponudu Grada Sarajeva ne čine samo objekti. Mi imamo puno više toga za pokazati", kazao je.

Ako nekome zatreba sedlo, kazao je Kalajdžisalihović, morat će ga kupiti kao uvoznu robu iz Srbije.

Sedlarski zanat se ubrajao među najstarije. Pojavio se davne 1489. godine, a ove 2013. godine je defintivno zatvaranjem jedine sedlarske radnje u Sarajevu nestao.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije