Zašto tokom noći nestaje vode u Sarajevu - pročitajte objašnjenje iz Vodovoda

Radiosarajevo.ba
Zašto tokom noći nestaje vode u Sarajevu - pročitajte objašnjenje iz Vodovoda

Izvorište Bačevo vodom snabdijeva više od 400.000 građana Sarajeva.

„Samo Izvorište bilo je u funkciji i za vrijeme ratnih dešavanja tako što su uposlenici KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo uz pratnju međunarodnih vojnih snaga odlazili na Bačevo i  vodom snabdijevali građane okupiranog Sarajeva kada je za to bilo dato odobrenje agresorskih snaga.

Izvorište Bačevo je od neprocjenjive vrijednosti i ono je žila kucavica bez  koje se ne može zamisliti vodosnabdijevanje grada Sarajeva“, saopćeno je iz Vodovoda.

„Na Bačevu se nalazi 29 bunara i dvije  faze Filter postrojenja, a prosječna količina isporučene vode prema  gradu transportira se u tri pravca, i to: pravac Bačevo - Mojmilo 1300 l/s, Bačevo – Alipašin most 750 l/s i Bačevo -Igman 450 l/s, što znači da se u grad s ovog izvorišta pošalje oko 2.500 litara u sekundi“, naglašava Miralem Jusić mašinista na Pumpnoj stanici „Bačevo“.

„Ovdje treba naglasiti, da se od navedene količine zbog dotrajalosti  vodovodne mreže tokom distribucije vode, izgubi oko 70 posto što uzrokuje potrebu čestih aktivnosti noćnog obaranja pritiska vode, a sve u cilju ponovne akumulacije potrebnih količina u rezervoarima za osiguranje urednog dnevnog vodosnabdijevanja“, dodaje se u saopćenju.

Amel Salihagić, rukovodilac Službe za sanitarnu zaštitu i kontrolu vode ističe da je Izvorište Bačevo najvećim dijelom sačinjeno od podzemnih voda, čiji kvalitet je takav da nije potrebna nikakva napredna tehnologija prerade vode, osim preventivnog hlorisanja.

Važno je istaći da na vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo, odnosno raspoloživu količinu vode u rezervoarima, direktno utječe dotok vode s Bačeva i podzemne akumulacije Sarajevskog polja, koje su odraz godišnjih vremenskih, atmosferskih prilika. Također, prirodno   prihranjivanje podzemnih akumulacija vrši i postepeno topljenje snježnih padavina s okolnih planina, kao i duži periodi obilnijih kišnih padavina.

„Upotreba i korištenje podzemnih voda kao izvorišta i jednog od glavnih resursa vode za piće zahtijeva korištenje pumpi za čiji rad je neophodna velika količina električne energije kako bi bilo izvršeno snabdijevanje grada vodom“, poručili su iz Vodovoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije