Zapošljava se 55 novih vatrogasaca u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Zapošljava se 55 novih vatrogasaca u Sarajevu
Foto: Vlada KS / Vatrogasci u Sarajevu (arhiv)

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo za popunu 55 upražnjenih radnih mjesta u Vatrogasnoj jedinici.

Radi se o zapošljavanju komandanta profesionalne vatrogasne jedinice, 39 vatrogasaca i 15 vozača-vatrogasaca

Kako su istakli iz Uprave civilne zaštite KS, trenutno poslove u Upravi obavlja 200 zaposlenih na neodređeno vrijeme, tako da popunjenost radnih mjesta iznosi oko 63 posto.

MUP KS zapošljava 250 policajaca i 36 mlađih inspektora, poznato i kad će konkurs

MUP KS zapošljava 250 policajaca i 36 mlađih inspektora, poznato i kad će konkurs

"Posebno se osjeti nedostatak vatrogasaca i vatrogasaca – vozača, kako u Prvoj četi, tako i u Drugoj četi, a uzimajući u obzir da je u sastavu KUCZ profesionalna vatrogasna jedinica sa velikim voznim parkom sa specijalnim vozilima i teškim teretnim vozilima.

Profesionalna vatrogasna jedinica između ostalog, gasi požare i spašava ljude i materijalna dobra ugrožena požarom i eksplozijom na otvorenom prostoru, šumske požare, požare na građevinama i materijalnim dobrima svih vlasnika i korisnika gdje se god požar pojavi.

Ista raspolaže velikim voznim parkom sa specijalnim vozilima i teškim teretnim vozilima, koja se koriste u akcijama gašenja požara i spašavanju ljudi i materijalnih dobara. U pripravnosti treba da bude znatan broj vatrogasaca i vatrogasaca-vozača, pa se shodno tome ukazala potreba za prijemom 15 vatrogasca – vozača i 39 vatrogasaca, radi blagovremenog i efikasnog djelovanja jedinice, a sve u cilju jačanja kapaciteta prvog i specijalističkog odgovora na nastalu prirodnu ili drugu nesreću.

Vatrogasci u Sarajevu (arhiv)
Foto: Vlada KS: Vatrogasci u Sarajevu (arhiv)

Ističemo da se u prethodnom periodu znatno smanjio broj vatrogasaca, koji su otišli u penziju ili im je prestao radni odnos iz drugog razloga, kao i da je povećan broj vatrogasaca na bolovanju (zbog povećanog obima posla uslijed nedovoljnog broja vatrogasaca i pandemije korona virusa).

Također, prosječna starost vatrogasaca u Upravi je 45 godina čime se još jednom podcrtava potreba za upošljavanjem novih vatrogasaca”, navodi se u obrazloženju kadrovskih potreba Vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije