Zaposlenici Zemaljskog muzeja u Sarajevu ne priznaju privremeni Upravni odbor

Radiosarajevo.ba
Zaposlenici Zemaljskog muzeja u Sarajevu ne priznaju privremeni Upravni odbor

Zaposlenici Zemaljskog muzeja u Sarajevu na današnjoj konferenciji za novinare poručili su kako ne priznaju privremeni Upravni odbor koji je prije nekoliko dana imenovala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Zaposlenici su se obratili javnosti povodom odluke Vlade FBiH o imenovanju privremenog Upravnog odbora Zemaljskog muzeja i najava o otvaranju ove kulturne institucije.

Pravni zastupnik zaposlenika Zemaljskog muzeja Emir Hasić izjavio je kako je posljednja odluka Vlade FBiH o imenovanju privremenog UO-a "nezakonita i kao takva neprihvatljiva".

"Samo vlasnik Muzeja može donijeti takvu odluku. Zato ćemo na sudu tražiti da se ta odluka stavi van snage", rekao je Hasić.

Jedino rješenje vide u tužbi protiv takve odluke koja se, prema mišljenju zaposlenika Muzeja, mora poništiti i odrediti ko je vlasnik Zemaljskog muzeja.

“Zemaljski muzej je uvijek bio državna institucija, ali mi smo saglasni da je moguće da osnivačka prava preuzme Federacija BiH. U tom slučaju smo spremni da razgovaramo i s premijerom Nerminom Nikšićem i da nađemo rješenje”, kazao je Hasić.

Mirsad Sijarić, arheolog Zemaljskog muzeja, istaknuo je kako će zaposlenici sa svoje strane učiniti sve da se Muzej konačno otvori i počne s radom.

“Mi ćemo doprinijeti da se Muzej otvori, a neka sudovi donose odluke. Ali je problem da mi ne možemo obavljati posao dok sud ne odluči šta dalje. Samo želimo da sve odluke budu u skladu sa zakonom”, naglasio je Sijarić u ime zaposlenika ove kulturne institucije.

Bibliotekarka Andrea Dautović istaknula je kako 34 godine radi u Muzeju i kako joj teško pada sve što se dešava s Muzejom.

Radnici u ovoj ustanovi su poniženi, kako profesionalno, tako i lično. Želimo da se ovo pitanje što prije riješi”, kazala je ona.

Inače, Vlada FBiH prije dva dana donijela je odluku o imenovanju privremenog Upravnog odbora Zemaljskog muzeja u Sarajevu kako bi se muzej što prije otvorio i počeo s radom, piše Anadolu Agency.

Članovi privremenog Upravnog odbora su Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i Srđa Hrisafović, prodekan za međunarodnu saradnju Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Za predsjednika Upravnog odbora imenovan je reditelj Haris Pašović.

Privremeni Upravni odbor bi, nakon preuzimanja dužnosti, uz saglasnost Vlade FBiH trebao imenovati novog direktora Zemaljskog muzeja.

Zasad nema potvrde o tome kada bi vrata Zemaljskog muzeja mogla biti ponovo otvorena za javnost.

Vlada FBiH odlučila se na ovaj potez nakon što Vijeće ministara BiH nije odgovorilo na pismo Vlade FBiH iz novembra 2013. godine o rješavanju statusa ustanova kulture od značaja za BiH.

Zemaljski muzej u Sarajevu 4. oktobra 2012. godine zatvorio je vrata za posjetioce. Muzej je zatvoren zbog neriješenog pravnog statusa, jer njegove zgrade zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu mogle biti održavane, računi nisu izmirivani, a zaposlenima nisu mogle biti isplaćivane plaće.

Zemaljski muzej BiH je 1888. godine osnovala Austro-Ugarska i predstavlja najstariju modernu kulturnu i naučnu ustanovu u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije