Zagađenje zraka u BiH može potrajati i tri sedmice

Radiosarajevo.ba
Zagađenje zraka u BiH može potrajati i tri sedmice

Temperatura na Ivan- sedlu (950 m nadmorske visine) je jučer bila za 2 do 5 stepeni viša od temperature u Sarajevu na Bjelavama (630 m nadmorske visine).

U ovim slučajevima, hladniji zrak se zadržava na dnu kotline, jer je gušći i specifično teži i ne miješa s višim slojevima zraka. Na taj način dolazi do akumulacije svih zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere, odnosno na dnu kotlina, a ovakva stanja mogu da potraju i do tri sedmice - izjavio je za Agenciju Fena Enis Omerčić, viši stručni saradnik u Sektoru životne sredine u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine.  

Te temperaturne inverzije, pojašnjava Omerčić, nastaju u kotlinama sa slabim ili nikakvim vjetrom i niskim temperaturama. Zbog toga je često temperatura na dnu kotline niža nego na višim terenima, kao što je to bilo i jučer.

Omerčić je naglasio da "zadnjih petnaestak godina, u Bosni i Hercegovini te temperaturne inverzije nisu trajale dugo". 

On podsjeća da su tokom sedamdesetih i osadmdesetih godina dvadesetog vijeka karakteristika zima našeg prostora bile upravo takve dugotrajne stabilne situacije te je i stepen zagađenja bio mnogo viši nego danas. 

"Epizoda u kojoj se nalazimo sada je slična tim situacijama iz dvadesetog vijeka. Ne postoji nikakav garant da one neće opet postati redovne", kazao je Omerčić. 

Dodao je da se u narednim danima, od srijede ili četvrtka, očekuje pozitivna promjena atmosferskih uvjeta.

"No ne možemo tačno reći da li će ta promjena biti dovoljno jaka da u potpunosti pročisti zrak u našim kotlinama", istakao je Omerčić. 

Magla je prizemni oblak vodenih kapljica ili ledenih kristala koji su toliko sitni i lagani da uspijevaju lebdjeti u zraku.  

Smog je engleska kovanica riječi "smoke" (dim) i "fog" (magla) i predstavlja pojavu u kojoj se u postojeću maglu akumuliraju emitovane zagađujuće materije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije