! / Zagađenje u Sarajevu na kritičnom nivou: Vlada KS proglasila epizodu "Upozorenja"

14. 01. 2019. u 15:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

U protekla dva dana došlo je do porasta vrijednosti lebdećih čestica PM10, te je Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo donio Odluku o proglašenju Druge epizode „Upozorenje” sa ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

Posljednjih dana uslijed pogoršanih vremenskih prilika praćenih snježnim padavinama i niskim temperaturama koje zahtjevaju pojačano zagrijavanje javnih i stambenih objekata, a uz to i pojave temperaturne inverzije karakteristične za sarajevsku kotlinu, učestalo se bilježe visoke vrijednosti zagađujućih materija u zraku. Operativni štab Vlade Kantona za primjenu Plana interventnih mjera stalno prati stanje i odlučuje o aktivnostima koje mogu preventivno smanjiti emisije ili zaustaviti ili usporiti trend porasta koncentracije zagađujućih materija u zraku.

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode Upozorenje su usmjerene na smanjenje potrošnje energenata, odnosno smanjenje temperature u objektima koji se zagrijavaju, smanjenje upotrebe vozila starije proizvodnje i upitne tehničke ispravnosti sa stanovišta emisije izduvnih gasova, ubrzavanje saobraćaja, kao i zabrane izvođenja građevinskih radova, te posebno zabrane održavanja sportskih i kulturnih aktivnosti, kao i preporuka za izbjegavanje boravka najmlađe i zdravstveno ugrožene populacije na otvorenom prostoru, da se ne bi izlagali dodatnom riziku.

Apelujemo na pravna i fizička lica da maksimalno odgovorno koriste energente za grijanje, da ni u kom slučaju ne spaljuju otpad jer je to kažnjivo. Ovo se upozorenje posebno odnosi na pogone za rezanje drvne građe i proizvodnju namještaja kod kojih je uočena ovakva praksa.

Takođe, očekuje se od građana da više koriste sredstva javnog prevoza, a manje lična vozila kako zbog vremenskih nepogoda, tako i zbog usporavanja saobraćaja, prilikom čega se emituje veće zagađenje.

Posebno se zahtjeva od Federalne inspekcije zaštite okoliša da provodi nadzor na radom pogona i postrojenja za koje je dozvole izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a od svih operatora pogona za sagorjevanje insistira da se obezbjedi mjerenje emisija i izvještaje dostavljaju Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Ova obaveza je propisana Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, a obuhvaćene su sve kotlovnice preko 50 kw.

U slučaju nepoštivanja obaveza i za kontrolu operatora je zadužena Inspekcija zaštite okoliša Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

 

KOMENTARI (2)