Zabrana još važi: Sarajevska policija još uvijek nije isključila nijedno vozilo iz saobraćaja

Radiosarajevo.ba
Zabrana još važi: Sarajevska policija još uvijek nije isključila nijedno vozilo iz saobraćaja

Od ponoći je u Kantonu Sarajevo na snazi izmijenjeni Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Sarajevo: Od ponoći zabrana kretanja automobila čiji motori imaju normu manju od EURO 3

Kako je pojašnjeno iz Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, ovo se odnosi na automobile čiji motori imaju normu manju od EURO 3. Također, počela je i zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, ukupne mase preko 3,5 tona, na potezu od Otoke do Baščaršije u oba smjera, izuzev u periodu od 10 - 15 sati i od 00 - 06 sati.

Ovaj Plan interventnih mjera izmijenjen je 24. decembra, na sjednici Vlade KS-a, a kako su danas za portal Radiosarajevo.ba pojasnili, zabrana će biti na snazi dok ne dođe do promjene vremenskih prilika, odnosno dok se koliko-toliko ne normalizira kvaliteta zraka.

"Ovakva odluka bit će na snazi dok se ne raziđe magla i dok ne prestane ovo zagađenje u Kantonu Sarajevo", kazali su nam iz Službe za odnose s javnošću MUP-a KS-a.

Slično pojašnjenje dao nam je i Čedomir Lukić, ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a, koji je kazao da se Plan interventnih mjera o zagađenosti zraka može ponovo promijeniti kada dođe do drukčije vremenske situacije.

"Pratimo stanje na terenu, a trenutno je još uvijek na snazi epizoda pripravnosti. Tek danas vidimo blago poboljšanje kada je u pitanju kvalitet i zagađenje zraka, tako da i dalje nastavljamo pratiti šta se dešava. Što se tiče odluke o zabrani kretanja automobila čiji motori imaju normu manju od EURO 3, mislim da vozači poštuju tu odluku", kazao je ministar Lukić za portal Radiosarajevo.ba.

Iz Operativnog centra Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, potvrđeno nam je da od sinoć nijedno vozilo nije isključeno iz saobraćaja zbog nepoštivanja navedene odluke, odnosno interventnog Plana o zagađenosti u KS-u.

Podsjećamo, mjere se ne odnose na vozila policije, inspekcije, ministarstva za odbranu, javnog gradskog prijevoza, vozila s diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (hitna pomoć i vatrogasci). Zatim na vozila javnih komunalnih poduzeća i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije